Kékfestő

2021.08.31. 18:30

Sikerrel pótolták a hagyományos fesztivált

A hagyományos Kékfestő Fesztivál helyett Kékfestő Napot tartottak az elmúlt hétvégén szombaton Nagynyárádon, a Nagynyárád-Grossnarad Magyar-Német Baráti Kör támogatásával, a civil szervezet, a községi és a német nemzetiségi önkormányzat közös szervezésében.

Zs. K.

Fotó: Schneider Angéla

A programra az esős időjárás ellenére több százan kilátogattak, köztük volt Har­gitai János országgyűlési képviselő és Müllerné dr. Juhos Bernadett, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója is, akik mindketten a község szülöttei.

Kerekes Norbert, Nagynyárád polgármestere elmondta, a hagyományos fesztivált a megszokott színvonalon nem tudták volna megrendezni (a pandémia miatti bizonytalan jogszabályok mellett), így igyekeztek egy hasonlóan programgazdag kékfestő napot tartani. A rendezvényen egy szelfipontot és egy ivókutat is avattak, utóbbit már tavaly szerették volna átadni (de a pandémia miatt nem volt rá lehetőség) id. Sárdi János tiszteletére, a kékfestő mester születésének 100. évfordulója alkalmából. A szelfipont alapját és környezetét az önkormányzat alakította ki, és a baráti kör finanszírozta, az ivókutat pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat valósította meg, saját forrásból.

Kuriózumként kerámia edényben főzött ételekkel kedveskedtek a vendégeknek, illetve kézműves ételeket, sajtokat, borokat, szörpöket kóstolhattak a látogatók, tehát a gasztronómia is teret kapott a rendezvényen. Ezt egyébként a későbbiekben szeretnék a Kékfestő Fesztivál programjába is jobban beépíteni.

A Tolnai Kékfestő Műhely és a mohácsi Deák-tér kézműveseinek nagy része is kitelepült a rendezvényre, ők az önkormányzat új, Magyar Falu Programban nyert támogatásból vásárolt egységes kék sátrak alatt kínálták portékáikat. A résztvevők ezen kívül megtekinthették a Lenau Ház babagyűjteményéből készült kiállítást is.

A polgármester elmondta, az augusztus meglehetősen mozgalmas volt, ugyanis a hónap elején a nagynyárádi önkormányzat a baráti körrel együttműködve, a Gandhi Gimnázium támogatásával 25 gyermeknek szervezett tábort, sokszínű programokkal, kirándulásokkal tarkították a fiatalok időtöltését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában