EU a nemzetközi térben

2021.11.22. 19:01

Az unió volt terítéken a kerekasztal-beszélgetésen

Az Európai Unió a nemzetközi térben címmel tartott kerekasztal-beszélgetést az Európai Bizottság Baranya megyei Europe Direct irodája pénteken.

M. R.

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a beszélgetést pedig dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója moderálta.

Három szakértő fejtette ki meglátásait a felmerülő kérdéseket illetően: dr. Navracsics Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője, dr. Kaposi Zoltán, a PTE KTK egyetemi tanára, valamint dr. Mohay Ágoston, a PTE AJK dékánhelyettese, az Európa Központ igazgatója.

Szóba került a migráció, melyről dr. Mohay Ágoston elmondta, rendkívül összetett kérdés, számos súrlódásnak és konfliktusnak is alapjául szolgál. Jogi szemszögből ez részben abból adódik, hogy a migrációt illetően megosztott a hatáskör az unió és a tagállamok közt, így bizonyos kérdéseket az EU szabályozhat, másokat viszont a tagállamok.

Dr. Navracsics Tibor rávilágított, a migrációhoz való eltérő hozzáállásoknak történelmi gyökerei is vannak. Egyfelől a magyar történelmet meghatározta a török hódoltság kora, s a nemzethalál víziója is időről időre visszatért a közgondolkodásba, ezen tapasztalatok pedig megkerülhetetlenek a migrációhoz való viszonyulást illetően is. Elmondta, míg az Európai Bizottság biztosaként dolgozott, a nyugati országok képviselői gyakran nem értették, miért kellene a kommunista diktatúra áldozatait a nemzetiszocialista rémuraloméhoz hasonlóan kezelni. Egy luxemburgi politikustársa például úgy fogalmazott, a kommunizmus csupán egy álom volt, amely nem vált valóra – ez is mutatja, bár egy kontinensen élünk, mégis rendkívül eltérő kollektív tapasztalatokkal rendelkezünk.

Dr. Kaposi Zoltán a gazdasági szempontok kapcsán többek közt azt is megfogalmazta, az EU a világ legnagyobb gazdasági szervezetének mondható, mely méretéből, piacának meghatározó szerepéből, valamint innovatív lehetőségeiből kifolyólag minden bizonnyal a jövőben is döntő szereplő marad a nemzetközi térben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!