Tehetség

2022.03.06. 11:30

New Yorkban léphet fel a geresdlaki Varga Nadin

Felfelé ível Varga Nadin zenei karrierje. Sorra nyeri a díjakat, most egy rangos amerikai nemzetközi versenyen nyert, amelyre közel ezren neveztek a világ minden tájáról. Volt induló Indonéziából, Mongóliából, Tajvanból, Kolumbiából.

Zsigmond József

Varga Nadin két kategóriában indult az atlantai International Youth Music Competitions versenyen, zeneszerzés ének/kórus és zeneszerzés hangszeres (szólótól 11 fős kamaradarabig) kategóriákban, melyre a MOL Alapítvány támogatásával nevezett. Mindkét kategóriában abszolút győztes lett, így meghívták őt a New York-i díjátadóra, amit a világjárvány miatt még nem lehet tudni, mikor tartanak. 
 

– A zeneszerzés ének/kórus kategóriában egy kórusművével nevezett, amit a Körbirodalom, a pécsi gyermekkönyvtár felkérésére komponált. A könyvtár kabalaállatáról írt verset Machlik Borbála, és ezt zenésítette meg Nadin, amiről a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium kórusával készített felvételt Mihály György vezetésével – közölte lapunkkal a geresdlaki tinédzser édesapja, Varga Zoltán. 
 

Mint elmondta, a másik kategóriában egy vonósötösre és zongorára írt kamaradarabbal jelentkezett, amit egy felkérésre komponált. Sokáig titokban kellett tartani a művet, de azt megtudtuk, hogy a darabot a Virtuózok Kamaraegyüttes különdíjára komponálta. 
 

Varga Nadin háromévesen látott egy részletet a Valahol Európában című musicalből, ami annyira megtetszett neki, hogy elhatározta: gyerekszínész szeretne lenni. A szüleit kitartóan nyaggatta, hol tanulhat ilyet. Az édesapa és édesanya látta, ez nem egy múló hóbort, utánajártak, és Mohácson előbb zeneoviba járt, majd négyévesen elkezdett zenét tanulni. 
 

Kezdetben hegedű-, illetve brácsaművész szeretett volna lenni. Hatodik osztálytól tanul rendszeresen zongorázni, és mindenki meglepetésére akkori zongoratanárával, Vadász Adriennel az első regionális zongoraversenyén első helyezést ért el. 
 

Azóta több díjat nyert, a Virtuózok V4+ versenyen a televíziós előválogatóig jutott és zeneszerzői különdíjat kapott. A mostani atlantai siker mellett egy bécsi versenyen korcsoportjában a legjobb eredménnyel második díjat kapott zeneszerzés kategóriában a Kis kece lányom darabjával, amit információnk szerint CD-n is kiadnak. Nadin zongoratanára Kovács Éva, zeneszerzés tanárai Vasvári Tamás és Galambos Zoltán. 
 

– Meg van írva, ahová benevezek, azt megnyerem. Ez az én szerencsém – mondja tréfálkozva Varga Nadin, aki szabadidejében, amiből nincs sok, rajzol, fest, illetve pingpongozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában