Darukat építenek a Széchenyi térre

2022.05.03. 07:55

A héten elkezdődnek a munkák a Régészeti Múzeum épületén, ami várhatóan jövőre készül el

Zs. J.

Egy lepusztult, hányatott sorsú épület udvarán tartott sajtótájékoztatót a pécsi önkormányzat tegnap délután. A helyszín a Széchenyi téri Régészeti Múzeum volt. A múzeumot 2009-ben zárták be, a terv az volt, hogy 2010-re (Pécs akkor volt Európa Kulturális Fővárosa) egy modern, felújított épületbe költözik vissza. A beruházás költségének jelentős részét a Norvég Alaptól elnyert összegből fedezték volna, ám a megyei önkormányzat elállt a beruházástól, mivel jelentős önrészt kellett volna biztosítani a munkákra. Később is szóba került a felújítás, tervek készültek, ám az épületen változás nem történt, tovább pusztult. 

– A város egyik szégyenfoltja csaknem 13 éve áll így, és csak egyre romlik az állaga. 2020 tavaszán az akkori pályázat áttekintése során megkérdeztük a Városfejlesztési Zrt.-t, tervezőket, szakembereket, hogy mit lehet a pályázattal kezdeni – közölte a sajtótájékoztatón Ruzsa Csaba alpolgármester. – Egy év közös munka után frissítettük a dokumentációt, újratervezéssel és módosítással benyújtottuk egyeztetésre. Nemrég kaptuk a választ, hogy a projektet elfogadták – tette hozzá. 

A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére, hogy az épületet kívül-belül megújítsa, a kertet rendbe tegye, és ezután kezdődhet el a múzeum beköltözése, amire külön pályázaton nyert pénzt a Janus Pannonius Múzeum. 

– A megszokotthoz képest több daru lesz a területen, mivel a Nádor felújítása is elkezdődik – válaszolta kérdésünkre Ruzsa Csaba, aki azt is elmondta, hogy a múzeumi beruházás bruttó 1,3 milliárdba kerül. A felújítási munkák a héten kezdődnek, és várhatóan kisebb lezárásokkal jár majd. 
 

Kávézó is nyílik

A korábbi tervekben még szerepelt, hogy a Régészeti Múzeum és a dzsámi közötti területen kialakítanának egy föld alatti átjárót, illetve egy kiállítóteret is létrehoznának. Szóba került az is, hogy a kertrészt üvegtetővel lefedik, amelyet több száz fős előadóteremként használhattak volna. Ezen terveket takarékosság miatt elhagyták, most úgy néz ki, hogy az épületet és a kertet újítják fel, ahol egy kávézót is kialakítanának. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában