Öt napos programsorozattal készülnek

2022.06.11. 09:07

Újra nálunk fognak fesztiválozni egyetemi színi társulatok a világ különböző tájairól

Színes palettával várja a színházkedvelőket a Janus Egyetemi Színház (JESZ) az általuk szervezett ötnapos fesztivál során. Az előadások minden érdeklődő számára nyitottak és ingyenesek. A június 14-én kezdődő program ismertetése kapcsán tartottak sajtótájékoztatót szerdán.

Mohay Réka

Fotó: SIMARAFOTO

Az idén 25 éves JESZ hazai alternatív fesztiválok mellett számos külföldi színpadon is bemutatkozott már. Emellett rendszeres szervezője is a nemzetközi találkozóknak. Idén hat év szünet után tizen­egyedszer látja vendégül a külföldi egyetemi színházi társulatokat. 

Több országból érkeznek résztvevők. A litván csapat egy mozgásszínházi előadással készül, melyet a Covid tapasztalatai inspiráltak. Az észt társulat egy népmesei motívumokon alapuló produkciót mutat be, a román csapat fájóan aktuális háborús témájú előadással készül. A szervezők izgalommal várják a pozsonyi és a prágai színi akadémia hallgatóinak előadásait. A szlovákok produkciója a holokauszt témáját dolgozza fel, a csehek női szerzők műveiből válogatott filozofikus szövegekből merítettek ihletet. 

– A legtöbb társulat nem először jár Pécsett. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén egy marokkói társulat is ellátogat hozzánk. A résztvevő hat külföldi vendégen kívül az egyetemi színjátszás komolyabb hagyományokkal rendelkező társulatait, a szegedi és debreceni csapatot is meghívtuk. Velük próbálunk szorosabb kapcsolatot ápolni, évről évre figyelemmel kísérve egymás munkásságát – tette hozzá Tóth András Ernő, a JESZ újonnan kinevezett igazgatója. 

Az igazgató és a társulat művészeti titkára, Radnai Éva megerősítette, a különböző nyelvek nem jelentenek problémát. A JESZ a Werther és a farkas, illetve A vak király előadásokkal lép fel a fesztiválon, ezekhez angolul tájékoztatót készítenek. A debreceniek angolul játszanak, a mozgásszínház univerzális nyelven szól. 

A résztvevő csapatoknak a házigazdák közös programokkal is készülnek.

– A Piros Orr Bohócdoktorok bohóctréninget tartanak, valamint közösen megnézzük a város nevezetességeit, és részt veszünk a püspökség borkóstolóján is – számolt be Tóth András Ernő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában