Ismét életre kel a legenda

2022.07.25. 18:01

Olykor elég csak csodálni a tájat, az Ördögkatlan műsora pedig a hab a tortán

Jön a 15. Ördögkatlan a jövő héten (augusztus 2-6.). Több száz programmal, utólag mégsem a kiemelkedő koncertekre, előadásokra emlékszünk, sokkal inkább az egyes helyek és események fílingjére. Jómagam ott voltam eddig minden Katlanon, s ebből a hangulatból igyekszem egy kis ajánlót adni.

Mészáros B. Endre

20210804 nagyharsany ordog katlan fesztival havran zoltan magyar nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Aki megérkezik az összművészeti fesztiválra, azt elsőre leginkább az lepi meg, hogy olyan itt minden, mintha egy kulturális szektába csöppenne. Vadidegenek osztják meg vele friss élményeiket, mindenki mindenben segítőkész, az úton pedig sehol a világon nem lehet ennél könnyebben stoppolni. A rendőrök is segítenek az eligazodásban, és pajtákból, falusi udvarokból, templomokból és borospincékből, focipályákból lesznek a színház- és koncerthelyszínek. Míg a villányi borok mintegy desszertként fokozzák az egyes porták hangulatát.

Már az érkezés is meghatározó élmény, mert Nagyharsányban kezdődik a fesztivál, az iskola és a templom előtti téren, ahol hosszú sorokban vár a tömeg a karszalagra, később meg a színházjegyekre. Közben az út túloldalán az Árokpart Bárban fiatal tehetségek szóló és zenekari bemutatói szórakoztatják a várakozókat, vagy az éhes vándort, mert a házias ízek büfésora is itt található. 

Ez a békés barátságos zene megadja az alaphangot a pályaudvarnyi forgatagnak. Ha útnak indulunk, érdemes a pár száz méterrel arrébb található Narancsligettel folytatni: mindig akad itt egy szokatlan kortárs kiállítás, a hátsó udvarban pedig ismert színészek, írók irodalmi estjeiből, zenészek szólókoncertjeiből lehet válogatni. Majd a látogatók döntő többsége a focipályára özönlik 21 óra után, ahol a húzós rockkoncertek zajlanak, s innen indul vissza hajnalban az ingyenes busz is Pécsre.

Ha pedig jó zene, a Kisharsány fölött elterülő Vylyan terasz kihagyhatatlan. Itt elsősorban a jazz, az elvontabb muzsika, és az irodalmárok vackolják be magukat. A hely igazi zamatát az adja, hogy a pódiumon túl, lent a völgyben hatalmas szőlőtáblák sorakoznak, s így minden együtt van a Villányi-hegység igazi szépségéből.

Érdemes tenni egy túrát Beremendre is, mert a Megbékélés kápolnája előtt pazar komolyzenei élet zajlik. A lenyűgöző épület előtti mezőn Rejtőhöz illő a kép: bálákon ül a korántsem frakkos és nagyestélyis közönség, miközben a zenekar klasszikusokat játszik. Lehetetlen pár szóban minden helyszínt bemutatni, de azért ugorjunk el egészen Palkonyáig, a Mokos pincészetbe, ahol a térség egyik legjobb színháztermében a Katlan legjobb színi előadásai zajlanak. S menet közben a Szoborpark görög színháza is bemutat néhány izgalmas színdarabot.

Új dalokat énekel Udvaros Dorottya

A Narancsligetben új dalokat énekel Udvaros Dorottya, Baksa Soós János emlékkoncert lesz, a Kollár-Klemencz kamarazenekara Zabolátlan lovaim produkciója is elhangzik, s láthatjuk a híres pécsi Esclin Syndo együttes utóéletét a Volkovát is. A Focipályán többek között az Európa Kiadó, a Hiperkarma, a Bohemian Betyars, a 30Y és a Kiscsillag koncertezik. A Szoborpark szabadtéri görög színházában elbúcsúzik a k2 színház, a beregszásziak Tótékját láthatjuk és Háy János Beck Zolival elhozza a Háy come Becket, ami jó ideje nem volt már műsoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában