A gyémánt út porán járunk

2022.10.06. 15:03

Az emberi lélek is komoly odafigyelést igényel – hirdeti a kisfilm

Az emberi méltóság elvének fényében mutatja be a demencia problémáját dr. Vámos Zoltán kisfilmje, A gyémánt út pora. A valós történetet feldolgozó alkotás főszerepében a Kossuth-díjas Vári Évát láthatjuk. A film már online is elérhető.

M. R.

Az emberi kapcsolatok, az empátia és a törődés gyógyító ereje mutatkozik meg a filmben, amelyet Budapesten szeptember végén mutattak be, most pedig már bárki megtekintheti online, az agyemantutpora.hu weboldalon.

– A téma rendkívül aktuális, a demencia számtalan embert és családot érint hazánkban is, sok magányos idős szenved hasonló problémák miatt, a kapott visszajelzések is ezt igazolják –

 mondta, Vári Éva, aki a demenciával küzdő asszony karakterét, Takács Vilmát formálja meg.

– A gyémánt út pora két ember találkozását örökíti meg egy olyan helyzetben, amikor az orvos számára a legegyszerűbb az lenne, ha csak beadna némi gyógyszert, itt azonban ennél sokkal több történik – mondta Vámos Zoltán, pécsi orvos-filmrendező.

A szakember saját, kezdő orvosként átélt tapasztalatát ültette át a filmvászonra. Takács Vilma kezelőorvosa ugyanis a fizikai tünetek kezelésén túl elkezd érzelmi kapcsolatot keresni a beteggel. „Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján…” kezdi el énekelni a Meseautó híres betétdalát – ezzel a régi, közös dallammal sikerül előhívnia betege emlékeit, valódi, emberi kapcsolatot teremtve.

– A fiatal orvos, aki még nem fáradt bele a gyógyításba, kiváló kommunikációval és empátiával, türelemmel fordul a demens asszonyhoz. A film bemutatja, egy beteg ember hogyan nyílik meg ennek hatására – fogalmazott Vári Éva.

A film azért is lehet tanulságos, ugyanis mindannyiunk közös tapasztalata, hogy az egészségügyi ellátás során a betegek fizikai kezelése mellett sokszor nem jut elég idő, energia és átérzés az emberi tényezők figyelembevételére.

– Az orvosi gyakorlatban elsősorban a testi bajokra helyezzük a hangsúlyt, de mi van akkor, ha valakinek a lelkével van a baj? – teszi fel a kérdést a filmrendező.

– Az egyetemi hallgatóknak is szoktam mondani, orvosként a legfontosabb, hogy az embereket szolgáljuk, nincs ennél nemesebb feladat – tette hozzá dr. Vámos Zoltán.

A gyémánt út pora a rendező szerint terápiás film is, a célja, hogy minél többen lássák és beszéljenek róla, ezzel széles körben felhívva a figyelmet a téma jelentőségére. Az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók mellett mindenkihez szólhat, aki idősekkel találkozik. Segítheti azt, hogy az emberi személyt a maga méltóságában ismerjük fel, egyedi és megismételhetetlen élettörténetével együtt, emberi érzékenységet és odafigyelést nem sajnálva.

Hirdeti azt, amit minden kapcsolatunkban érdemes szem előtt tartani: a törődés gyógyító erejét.

A filmet teltház előtt vetítették a fővárosi sajtóbemutatón, november 8-án 18 órától pedig a pécsi Uránia Moziban közönségtalálkozóval egybekötve láthatják majd az érdeklődők. A beszélgetésen Vári Éva és Vámos Zoltán mellett Dóczi Tamás Széchenyi-díjas magyar orvos, idegsebész és Karádi Kázmér neuropszichológus, a PTE egyetemi docense is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában