Vasárnap lépnek fel

2022.12.14. 16:58

A legmagasabban fekvő magyar városból érkezik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Geresdlakra

Advent utolsó vasárnapján Geresdlakon, a Püspöklaki Templomban add koncertet a 140 fős székely Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

Zs. J.

Forrás: Szentegyházi Gyermekfilharmónia Facebook

Mint a székely város honlapján írták, Szentegyháza a Hargita megye legmagasabban épült városa, illetve sokak szerint a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa egyben, ahol a lakosok 95 százaléka székely-magyarnak vallja magát.

– A nyáron Egerágon hallottam őket, nagy élmény volt. Akkor felmerült, hogy Gyermekfilharmóniát hívjuk meg Geresdlakra karácsonykor– említette meg lapunknak Habjánecz Tibor geresdlaki polgármester.

A Gyermekfilharmónia negyven évvel ezelőtt alakult. 1982. júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepségen léptek fel először, ahol Haáz Sándor helyi zenetanár által betanított klasszikus műveket adtak elő a diákok. Az énekkart rézfúvósok, vonósok kísérték. A kórus az évek alatt számos erdélyi településen, városban fellépett, és a rendszerváltás óta Magyarország több városában is hallhatták őket, illetve bejárták Kárpát-medencét és Brüsszelben is óriási sikert arattak. A Gyermekfilharmóniánál hagyománnyá vált, hogy nyáron és karácsony előtt koncertkörútra indul.

– Először emailen kerestük meg az énekkar vezetőjét, hogy ha van rá mód, akkor a következő koncertkörútjukon lépjenek fel Geresdlakon, amire pozitív visszajelzést kaptunk – mondta Habjácnecz Tibor.

Geresdlakon a Gyermekfilharmónia vasárnap, december 18-án este hat órakor ad ingyenes, egyórás koncertet a Püspöklaki Templomban. Mint megtudtuk egyházi, magyar népdalok és karácsonyi dalok csendülnek fel, az utolsó 20 percben gyertyafényes világításban. A kórus elszállásolására is rákérdeztünk a polgármesternél, aki közölte, hogy a több mint 200 vendéget geresdlaki családok fogadják be egy éjszakára, mivel másnap már tovább mennek, hisz a koncertkörútjuk folytatódik. 

Geresdlak után Sopronban, Csornán, Budapesten, Biharkeresztesen, Nagyváradon lépnek fel. A budapesti helyszín az Eiffel Műhelyház lesz, ahol pár óra alatt lezárult a előregisztráció, mivel a nagy érdeklődés ellenére, nem tudtak több helyet biztosítani a koncertteremben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában