Lickl-díjjal ismerték el munkáját

2022.12.27. 10:27

Deák Márta koncertmester másfél évtizede formálja zenei életünket

A hat éve alapított Lickl-­díj elnyeréséhez nem elég kitűnően muzsikálni! Ezt az elismerést az kaphatja meg, aki a Pannon Filharmonikusoknál kiemelkedő zenei tevékenységet végez. Az idei zenekari kitüntetett Deák Márta koncertmestert a díjátadón így köszöntötték: „Ízig-vérig muzsikus, aki az anyatejjel szívta magába a hangokat, és talán már a bölcsőjét is vonóval ringatták”. Azt viszont mi tesszük hozzá, hogy ő a pécsi kamarazenélés motorja.

Mészáros B. Endre

Fotó: Dékány Zsolt

– Nemzetközi versenyeket nyert, világhírű mesterektől tanult, a londoni Royal Philharmonicban játszott. Európa bármely zenekarában szívesen látták volna, miért éppen Pécset, a Pannon Filharmonikusokat választotta? 

– Nem szerettem volna külföldön élni, s akkor hirdettek Pécsett koncertmesteri állást. Az pedig hab a tortán, hogy egyik mesteremnek, Perényi Eszternek a fiával, Bujtor Balázzsal együtt töltöttük be a pozíciót.

– Ilyen sikeres előélettel miért nem lett szólista? 

– Mert úgy érzem, hogy a szólistalét nem minden aspektusában voltam kiemelkedő. Számomra mindig egy jó zenekar volt a cél. 

– Hogy kell azt érteni, hogy talán a bölcsőjét is vonóval ringatták? 

– Édesapám is hegedűművész, s ő volt az első és nagyon alapos tanárom. Másrészt két húgom, Anna és Sára is itt játszik hegedűművészként a pécsi zenekarban. Sőt, létezik Deák vonósnégyes is, melyet együtt alkotunk. Blanka lányom pedig, aki öt és fél éves, már két éve hegedül.

– A Művészbejáró-sorozat a Pannon Filharmonikusok muzsikusaiból szervez kamarakoncerteket, s ennek fő szervezője, játékmestere. Emellett két vonósnégyesnek is tagja. Honnan ez az elkötelezettség? 

– Azt gondolom, hogy édesapámtól örököltem, ő rengeteget kamarázott. Másrészt már zeneiskolásként beivódott a zsigereimbe, szeretem azt a sajátos kreativitási lehetőséget és felelősséget, amit ez a játék kíván. 

– A zeneakadémistáknak meghirdetett versenyen elnyerte Zathureczky Ede hegedűjét négyévnyi játékra. Igaz, hogy a híres magyar művésztől nem tud elszakadni? 

– Ez valóban így van, most doktorálok, és leadtam már a disszertációmat, mely Zathureczky Ede pályáját, előadóművészi portréját elemzi. Mert nem titkolt álmom, hogy szeretnék egyszer az egyetemen tehetségekkel foglalkozni.

– Mostani hegedűje sem akármi, egy kiegyezéskori, 1867-es, Nemessányi Sámuel készítette hangszer. 

– Nem az enyém, a Pannon Filharmonikusok tulajdona, és sok évtizeden át kellene spórolnom, hogy megvehessem. Viszont imádom a mélyebb tónusú hangját. Mindenkinek érdemes meghallgatni, és alkalom is nyílik rá, mert februárban mutatjuk be a IV. Brandenburgi versenyt, melyben én leszek az egyik szólista. 

Vonósnégyesek vezetője

Deák Márta Tapolcán született 1982-ben. Celdömölkön és Szombathelyen nőtt fel és járt zeneiskolába. 2005-ben kapott hegedűművészi, hegedűtanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Londonban a Royal Academy of Musicon posztgraduális képzésben Pauk György világhírű hegedűművész volt a tanára. Szóló- és kamaraversenyeken nyert díjakat, 2007-től a Pannon Filharmonikusok koncertmestere. 
Az Eozin és a Deák Vonósnégyest vezeti, tavasszal lesz a doktori védése. Férje a közigazgatásban dolgozik, két gyermekük van, Benedek 7,5, Blanka 5,5 esztendős. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában