Posztumusz könyv Kabdebó Lóránttól

2022.12.27. 14:17

Egy tanulmánykötet is lehet kifejezetten izgalmas

Miközben Szabó Lőrinc egyre felkapottabb, addig a vele, illetve az életművével foglalkozó kötetekre kevesebb fény esik. De talán most majd eljő a változás.

bama.hu

„1962-től kezdődően kezdtem Miskolc nagy szülöttje, klasszikus költőnk, Szabó Lőrinc pályaképének monografikus feldolgozását, szöveguniverzuma feltárását és publikálását.” Ha egy tanulmánykötet így kezdődik, akkor azonnal tudjuk: nem egy hétköznapi könyvet fogunk a kezünkben. És ahogy haladunk egyre beljebb, úgy érezzük egyre bizonyosabbnak: Kabdebó Lóránt posztumusz kötete minden, csak nem szokványos.

A 2022-ben elhunyt irodalomtörténész, Kabdebó Lóránt ezer szállal kötődik Pécshez. Bécsy Tamás meghívására érkezett a Janus Pannonius Tudományegyetemre 1989-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumból, amelynek 1970-ben főmunkatársa, 1972-től 89-ig osztályvezetője, 1989-1991 között pedig tudományos tanácsadója volt. 1989-1993 között tanított Pécsett, ahol az Irodalomtörténeti Tanszék tanszékvezetője volt, itt nevezték ki egyetemi tanárrá 1991-ben. Ez az időszak a pécsi bölcsészkar életének is meghatározó időszaka volt, amelyben kiemelt szerepet játszottak a magyar irodalom és nyelvészet tanszékek oktatói és hallgatói. Kulcsár-Szabó Ernővel Pécsett indították el azt a konferencia-sorozatot, amely a magyar irodalmi modernség újraértelmezésére tett kísérletet, mindkét konferencia anyaga a Janus Pannonius Egyetemi Kiadónál jelent meg Kabdebó Lóránt és Kulcsár Szabó Ernő szerkesztésében. Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1969-ben kapta meg Miskolc Város Irodalmi Díját. 1989-ben Szabó Lőrinc-díjjal, majd 1990-ben a Művészeti Alap Irodalmi Díjjával ismerték el. 2007-ben Toldy Ferenc-díjban, 2012-ben József Attila-díjban részesült. 1998-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A Prae Kiadó gondozásában most megjelent posztumusz kötet (Kabdebó Lóránt: Valami történt – Szabó Lőrinc átváltozásai) egyszerre szól a költői életműről és a saját elhívatottságáról, az életművel való foglalkozás hat évtizedes tapasztalatairól és az olvasó meghívásáról. Az új szereplő a modernitásban, Szabó Lőrinc Kalibán-erejű debütálása és az új szereplő a tudományos életben, Kabdebó pályakezdése egymásra olvashatók, így kapunk egy kettős szintézist: Szabó Lőrinc költészetéről és Kabdebó Lóránt monográfusi munkájáról.

Kabdebó Lóránt: Valami történt

tanulmánykötet

Prae Kiadó, 2022.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában