Észak-afrikai mítoszokkal átszőtt történet

2022.12.23. 17:21

Vörös viadal: új színfolt a fantasztikus irodalom világában

Mindig is azok a regények álltak hozzám közelebb, amelyek története rejt egy kis vagy nagy adag fantasztikumot. Elmerülni egy új világban érdekes karakterekkel, más értékrendekkel, szabályokkal izgalmas utazás, főleg, ha tud újat mutatni. És a Maxim Kiadó jóvoltából megjelent Amanda Joy Vörös viadal című regénye tud, ezért is várom már nagyon a folytatást.

Cz. E.

Két nővér vív halálos küzdelmet a trónért ebben a lebilincselő és akciódús könyvben, melynek mágikus világát az észak-afrikai ősi mítoszok ihlették. 
A tizenhat éves Eva igazi hercegnő, aki a vér és a velő mágiájával született – egy sötét és borzalmas hatalommal, amely sok generáció óta nem bukkant fel Myre színpompás, de már darabjaira hullott országában. Utolsó használója Raina királynő volt, aki nyolc generációval korábban megdöntötte az őslakosok uralmát, és aki több ezer életet oltott ki, köztük saját nővéréét is. Raina sötét árnyékában élve Evára halálig tartó összecsapás vár nővére, Isa ellen, ha meg akarja kaparintani az Elefántcsont Trónt – mivel Myre királynők uralta birodalmában csakis a legerősebb és legkönyörtelenebb uralkodók maradhatnak életben. 

A kötet érdekessége pont abban rejlik, hogy egy olyan hiedelem világból merítkezik, amelyről vagy semmit vagy nagyon keveset tudunk. Az észak-afrikai mítoszok elemei színesítik ezt a mágiával átitatott történetet.

Alapvetően ez a regény nem egy sötét fantasy, nem folyik minden oldalán a vér, de olyan témák kapnak benne szerepet, amelyek miatt kissé borús a hangulata. Ilyen topikok a gyilkosság, a bántalmazás, mindez fizikai és érzelmi szinten is megnyilvánulva. Utóbbi a két testvér közötti harcnak, ellenségeskedésnek a fő eleme.  

A történet első szám, első személyben íródott, így az elsődleges karakter, akinek szurkolunk az a főhős, Eva, aki egy erős karakter. De küzdelmek dúlnak benne sorsát és jövőjét illetően. Hamar fel kellett nőnie, tizenhárom évesen szembesítették a ráváró viadalra a saját testvérével. De még így sem sikerül felkészülnie erre az összecsapásra bizonyos okok miatt,  és pont ezek nyomába ered a kötet második felében, ami során megtalálja az önmagához vezető utat is.

A szerzőnek, Amanda Joynak ez az első regénye, de ezt szinte észre sem lehet venni – persze, vannak gyorsan elintézett dolgok, amikről olvastam volna még bőven, de efelett szemet tudok hunyni a számos érdekes karakter miatt, akik viszik előre a történetet. Új színfolt ez a könyv az olvasmányaimban és a fantasztikus elemeket felvonultató regények világában. A hangulatteremtés, a leírások szépek és az érzelmeinket is megtudja érinteni, hiszen ki ne érezne együtt egy olyan személlyel, akinek el kell fogadnia önmagát és szabadságra vágyik, amely a főhős béklyóitól való megszabadulásában jelenik meg.
 

Amanda Joy: Vörös viadal (1.rész)
fantasztikus regény
Maxim Könyvkiadó, 2022

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában