Magasra csavarták a nosztalgiafaktort

2023.01.09. 11:50

Egy valóságos szerelmes levél elevenedik meg a szemünk előtt, amelyet szinte mi is átélünk

Cz. E.

A 2022-es év egyik nagy kedvence volt a Licorice Pizza című alkotás, amely Paul Thomas Anderson rendező nevéhez köthető. A történet a hetvenes évek Amerikájába invitál minket, méghozzá San Fernando Valley-be, ahol egy középiskolás srác életébe kapunk bepillantást. Gary gyermekszínészként tengeti napjait, amikor megismerkedik a nála idősebb Alana-val, aki évkönyvfotózással foglalkozik. A fiút rögtön megbabonázza a lány, és öccsének már a feleségeként emlegeti. Alana azonban lepattintja Garyt, és tisztázza már az elején vele, hogy köztük barátságon kívül nem lehet semmi más. Gary azonban nem hagyja magát, és miközben egyfajta játszmázás folyik kettőjük között, mindketten próbálják megtalálni útjukat az életben.

A direktor visszakalauzolja a nézőt a napfényes Kaliforniába, ifjonti éveinek világába. A nosztalgiaélmény olyan erős, hogy ebből a szempontból vetekszik Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című alkotásával. Persze sok mindenben különbözik a két film, de a nosztalgiafaktort mindkettő esetben magas szintre kapcsolták.

Egy hosszú, sétálós dialógus formájában ismerhetjük meg a két főszereplőt. Az alkotásnak egyébként az is a legnagyobb érdeme, hogy milyen jól bemutatja szereplőit. Velük mozgunk és lélegzünk a film során. Néha talán idegesítőek, és rossz döntéseket hoznak, de oly emberiek, hogy nem tudjuk őket nem kedvelni. Kettőjük szerelmi története a tökéletes példája annak, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A rendező hagyja, hogy sodródjanak szereplőink, akik így hol távolabb, hol közelebb kerülnek egymáshoz. Nincs szigorú szerkezete a filmnek, ha úgy vesszük, ez egy laza film, amelyben egyszerűen csak élvezzük, hogy a szereplőkkel lógunk.

Anderson a szerelem mellett látképet fest az amerikai társadalomról, amely már túl van a hippikorszakon és a Watergate-botrányon is, de gyanakodva szemléli a vietnámi háborút, és beköszönt az olajválság, ami az első olyan eset, amikor meginog a tökéletes Nyugat képe. A türelmetlen fiatalok ki akarnak törni ebből az idilli álomból és legszívesebben kifutnának ebből az egészből. Ezt pedig nem egy futós jelenettel is jelképezi filmjében a rendező.
HBO Max

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában