Kiállítás nyílik a Művészetek és Irodalom Házában

2023.02.10. 12:56

Bárhonnan meríthető ihlet: futásból születettek a műalkotások

Kiállítás nyílik február 10-én 18 órakor Csatlós Kitti Asztrid alkotásaiból Nocturnal predators címen a Művészetek és Irodalom Házában.

Cz. E.

Fotó: antoniodiaz

A jelenlegi kiállítás alapkoncepciója a művész egy korábbi, 2020-ban készült fotódokumentációjából indul ki, amely a 2015-ös migrációs hullámmal foglalkozott. Az akkori anyag Csatlós Kitti Asztrid egyéni futótávjával és a határt Szegeddel összekötő földutak jelenségével foglalkozott. A született fotókon elektromos árampóznák láthatók. Ezeket számolta futás közben a művész, amellyel sarkalta magát még több kilométer megtételére. 

Ezekkel a földutakkal kapcsolatban azt mondta, hogy nem rendelkeznek nagyon egyedi látványossággal, inkább kietlenek, mint élettelenek. De mégis ezek a területek voltak a kedvenc helyei, ahová el tudott menekülni a valóságtól. Egyik alkalommal azonban észrevette, hogy mások is használják ezeket az utakat, még pedig azért, hogy átjussanak a határon. És érdekes összefüggésre tett szert: ők és ő is menekülnek valamitől. 

A legérdekesebb pedig az, hogy nem tudhatna ezekről az emberekről semmit, de az elhagyott tárgyak alapján le tudott vonni pár dolgot az áthaladókról. Ezek inspirálták a nocturnal predators című munkáját, ami jelenleg egy 10 darabból álló sorozat.  

A tárlatot megnyitja dr. Aknai Katalin, a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában