A NOX is beköszön

2023.03.22. 10:06

Eurovíziót járt magyar bandák koncerteznek Pécsett a hétvégén

Modern képzőművészeti bemutatók, csillagászati érdekességek, kórusparádé, eurovíziós Fesztivált járt pop-metál zenekarok és tavaszköszöntő szimfonikusok. Ez a hét kultúrkínálata, néhány közkedvelt előadóval.

M.B.E.

Fotó: Fehér Gábor

Két kortárs alkotói kiállítás nyílik a hétvégén Pécsett. Nemzedéktársak címmel Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal és Szilágyi Szilárd „Silaro” közös tárlata látható március 23 -án 17 órától a Pécsi Galériában (Széchenyi tér). A megnyitón közreműködik a PTE Művészeti Karának trombita együttese, a tárlat május 13-ig tekinthető meg. Fragmentált képarchitektúrák címmel pedig ifj. Ficzek Ferencnek nyílik március 24-én 17 órakor kiállítása a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában. Ez az összeállítás április 14-ig látható. 

A Csillagászati Hét kínálja a legtöbb különlegességet a Zsolnay Negyedben az elkövetkező napok kultúrprogramjai közül. Csütörtöktől vasárnapig magyarázatot kapunk a tudományos fantasztikus világ Földről is elérhető csodáiba Az új magyar űrhajóstól a következő holdraszállásig címmel. Szó lesz itt a magyar űrhajós kiválasztásáról, újra megvizsgálják a sci-fi filmek valóságtartalmát –  olyan filmekét, mint a Star Wars, a Star Trek, a Mentőexpedíció, az Armageddon, vagy a Csillagok között. Bemutatják a James-Webb űrtávcső legújabb felfedezéseit, beszámolnak a magyar űrkutatás pillanatnyi kérdéseiről és a planetáriumi vetítések legújabb technikai változatait láthatjuk.

A magyar űrtevékenység jelene és jövője címmel tart előadást Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, dr. Frey Sándor ismerteti a 10 milliárd dolláros projekt, a James Webb-űrtávcső eredményeit. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás arról számol be hogy mikor indul és miképp újabb expedíció a Holdra. A gyerekeknek Mars-küldetést szerveznek, a planetáriumi vetítések ezúttal teljes kupolás, 3 dimenziós térhatásúak lesznek és rengeteg kísérő programból lehet válogatni (távcsöves bemutatók, napfoltmegfigyelés, virtuális valóság játékok stb) március 23-26. között a Zsolnay Negyedben. 

Érdemes kiruccanni Bólyba is, ahol szombaton 10 órától Nők tudatosan! - címmel az első női workshopot szervezik az Erzsébet Vigadóban. Itt nőkről nőknek ad tanácsokat személyi edző, alakformáló stúdió vezetője, mesterkozmetikus, dietetikus, jóga oktató. A kétórás workshop ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell rá.

A zenés programok március 23-án csütörtökön 17.45 órakor indulnak, elsőként a Pécsi Dalosnappal, a régió öt kórusával a Kodály Zoltán Gimnázium aulájában. A Pécsi Dalárdáról emlékezik itt meg Kertész Attila, a Pécs- Baranyai Kodály Társaság elnöke és az öt kar együtt elénekli Kodály Zoltán- Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című művét. Majd az ünnepi hangverseny keretében a Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kórusa zulu dalt, magyarbődi népdalcsokrot és Bartók népdalgyüjtést ad elő. 

A barcsi Bárdos Lajos Vegyeskar Kodály Zoltán Stabat Materét és kortárs szerzők műveit énekli dr. Rózsa Bernadett szólójával, a Siklósi Tenkes Kar  Szokolay Sándor, Daróci Bárdos Tamás, Smetana dalokból válogat (itt a szólót Tatai Adéltól hallhatjuk és Kunváriné Okos Ilona a karnagy). A Pécsi Kamarakórus Tillai Aurél vezényletével Gasparini, Kodály, Cezar Franck műveket hoz, és szólót énekel Komáromi Aliz, a Komlói Pedagóguskar pedig klasszikus kórusműveket mutat be dr. Szabó Szabolcs vezetésével. Végül az öt kar újra együtt Gebhardi: Béke a Földön művét adja elő Tillai Aurél dirigálásával. A belépés a rendezvényre díjtalan. 

Szombaton tavaszszentelő hangversenyre várja a komolyzene kedvelőit a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. A 18 órától kezdődő koncert a lelkünkből is elűzi a telet, a zenekar zenével köszönti a tavaszt. Többek közt felcsendül Stravinsky Tavaszi áldozata (tíz éve játszották Pécsett utoljára) Varga Gilbert vezényletével. Antoine Tamestit, a világ legjobb brácsaművésze 1672-es Stradivari brácsájával érkezik, és Bartók Brácsaversenyét adja elő de műsorra kerül Haydn 4. (D-dúr) szimfóniája is. Eközben a kisgyerekekre Öko-Kuckó játszóházban vigyáznak a 6-18 év közöttiek pedig díjmentesen meghallgathatják a koncertet.

S jön egy látványos könnyűzenei show is szombaton, az Expo Centerben a nagy visszatérő NOX együttes lép fel. Hosszú, 13 évi szünet után láthatjuk, hallhatjuk újra a popdalokat magyar népzenével ötvöző társaságot, akik látványos színpadi jelenetekkel adják elő dinamikus számaikat Péter Szabó Szilvia énekével. Annak idején nyolc albumot jelentettek meg (mind aranylemez lett) és most itt a kilencedik. A tavaszi turné második állomása a pécsi fellépés, tíz városban jutnak el az országban és április 23-án Székesfehéváron zárul a körút.  

Régi és új dalok szerepelnek a műsorban, pazar vizuális látvánnyal, különleges technikai megoldásokkal, monumentális táncszínházzal. Az új lemez 11 daláűból válogatnak, valamint olyan régiekből, mint a Százszor ölelj még, a Forogj világ (ezzel szerepeltek a 2005-ös Eurovíziós Dalfesztiválon), a Túl a Varázshegyen, vagy a Szeretem. 

Ha pedig Eurovíziós Dalfesztivál, a 2018-as magyar résztvevő az AWS dallamos metált játszó banda volt Viszlát nyár szerzeményével. Ez a csapat is itt lesz a hétvégén, 24-én péntek este hallható (vendégük az Evolette), a Pécsi Est Caféban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában