Nem fogunk unatkozni

2023.04.27. 10:30

A JESZ darabjain kívül a Kodály-gimnázium előadásait láthatjuk

Mióta részt vettem az első Janus Egyetemi Színház-előadásomon, azóta nem telhet el úgy hónap, hogy ne mennék legalább el egy, vagy inkább több darabra. És mindenkit arra biztatok, hogy menjen és legyen részese a JESZ életérzésnek, ami átsüt az előadásokból.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Április végére, májusra és júniusra is tartogat színes, minden stílusban és műfajban illatozó darabot a társulat.

A tavasz második hónapjának 27. napján újra látható az egyetemista társulat előadása, a Trash, ami délután 7 órakor kezdődik. Az ötvenperces darabban a színészek annak a szemétnek a nyomába erednek, amelyek elöntenek minket, mind a valóságban, mind a virtuális jelenünkben.

Az áprilisból „szemétóceánon” keresztül úszunk át májusba, és 13-án, este 7 órakor egy igazi emlékelőadásnak lehetnek az érdeklődők tanúi. Görbülő pillanatok - „emlékpróba” in memorian J.L. című darabbal volt színésztársak emlékeznek Juhász László színészre, újságíróra, aki a JESZ társulatának is tagja volt. Pécs közkedvelt személyének írásai több alkalommal megjelentek a Dunántúli Naplóban és más lapokban is.

Az emlékelőadás után két nappal, azaz május 15-én, délután 7 órai kezdéssel igaz történet alapján egy életinterjút láthat a közönség Anyanyelve magyar címen. A darab egy többórás interjú anyagát sűrítette egy színházi estbe, amelynek főszereplője Várnagy Kinga, aki egy középkorú magyar nő, aki még a szocializmusban született, és a ma már az Európai Unió sikeres, teljes jogú polgára. Többször hazát és családot váltott, igazi túlélő, nyolc nyelven beszél és tolmácsol. Olyan dolgokról beszél az előadás során, mint a hit, a kitartás, az anyaság, az élet és a halál.

Az egyetemi színház otthont ad májusban a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium diákszínjátszóinak darabjainak is, amelyekkel a Csurgón megrendezett Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozón léptek fel. Május 18-án, délután 6 órakor a tizedik évfolyamosok darabját küldik pódiumra, amely a TOR-TÚRA címet viseli. Az előadás Bálint papa temetését és nem mindennapi életét mutatja be harmincöt percben. Rögtön ezt követően az ÁGI-t is bemutatják, amely egy fizikai színházi előadás az Ágnes Asszony című balladából.

Május 19-én a találkozón arany minősítéssel jutalmazott Panzió című ötvenperces darabot láthatja a közönség délután 6 órakor, amely Márta néni zűrzavaros életét követi nyomon. Az előadás érdekessége, hogy az elénk tárult események a színjátszó diákok családjának története. Így teljes mértékben állíthatjuk, hogy a darabot a nagybetűs élet írta.

A diákok előadása után a nagy népszerűségnek örvendő A professzor vallomása című darabot láthatja újra a közönség 7 órakor, amely dr. Romhányi Györgyről szól. Mivel már egy alkalommal részese lehettem az előadásnak, így egyszerűen csak ajánlani tudom, még akkor is, ha nem ismertük személyesen a még életében legendává vált patológust, adjunktust.

Ezen előadások mellett még két alkalommal fellép a Hágen Mozgásműhely, valamint egyszer a Magyarországi Német Színház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában