Rambo 2.

2023.04.10. 21:42

Robbanófejes nyíllal intézte el szerelme gyilkosát

Ez a film úgy lett klasszikus, és egyben hivatkozási alap, hogy egyetlen laza mozdulattal szembeköpi mindazt, amit az első rész vallott. De legalább a látványra nem lehet panasz.

bama.hu

Van egy jelenet a Rambo 2. című filmben, amelyet sanszosan milliószor nézett meg mindenki, és tette ezzel erőteljesen elhasználttá azt a részt a videókazettán. Mert ebben az egyben benne van minden, ami miatt akkor iszonyatosan menőnek, ma meg nevetségesen sutának tűnik ez a film: hősünk a dzsungel mélyén szembetalálkozik szerelme gyilkosával, rezzenéstelen arccal elővesz egy nyílvesszőt, felcsavar rá egy robbanófejet, és egyetlen lövéssel szétlövi a gonoszt. Értelmetlen? Teljesen. Felesleges? Nyilvánvalóan. Hatásos? Nagyon. Emlékezetes? Hát persze.

A Rambo 2 egyébként is különleges film: az első rész felvázolt egy erőteljesen háborúellenes történetet, megrázó háttérrel – a második meg mindent zárójelbe tett, és pont az ellenkező mondanivalót pakolta a vászonra. Hősünk egyszemélyes hadseregeként leszámol egy komplett vietnámi fogolytáborral, elintézi az ellent úgy, hogy komolyabban meg sem sérül, és megajándékoz minket egy csomó emlékezetes jelenettel. Prototípus lett a film, a hős meg hivatkozási alap – és ennyi elég is halhatatlansághoz. 

A Rambo 2. sokunk gyerekkorának meghatározó filmje – most nagy vásznon nézhetjük újra, a pécsi Uránia moziban, április huszadikán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában