A változatosság lesz a kulcs

2023.08.22. 17:34

Ismét szavazhat a közönség kedvenc színészeikre – tudtuk meg a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitóján (galéria)

Augusztus 22-én délután vette kezdetét a 2023/2024-es évad a Pécsi Nemzeti Színházban. A megnyitóra ezúttal hagyományteremtő módon a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet rendezvényhelyszínén került sor. Az egyetem és a teátrum együttműködése jegyében ugyanis a jövőben egyre több programot terveznek a Szentmiklós hegyen tartani.

Mohay Réka

Kovács Panka és Katona Levente a PNSZ társulatának két új tagja

Fotó: Laufer László

A sajtónyilvános társulati évadnyitó a borvidék lankái között várta tehát a színház dolgozóit, művészeit, illetve a sajtó munkatársait, a programismertetést közös falatozás követte.

A színház társulatához két új tag szerződik: Kovács Pankát Az üvegcipőből ismerheti a közönség, Katona Levente pedig gyakorlati évét követően folytatja a munkát a pécsi teátrumban. Új értékesítési vezető is érkezik, Paár Tímea személyében.

Az eseményen Zag Gábor alpolgármester köszöntője után Lipics Zsolt igazgató és Vidákovics Szláven művészeti vezető ismertették az új évad programját. A teljes műsor elérhető a színház weboldalán, illetve röviden hírportálunkon is ismertettük az új bemutatókat. Az idei évadban is a változatosság jellemzi a repertoárt, az ifjúsági előadások mellett opera, balett, vígjáték és dráma is látható lesz,

Madaras Zoltán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke köszöntőjében bemutatta az új rendezvényhelyszínt is, ahol az elmúlt hónapok során már sor is került a színház művészeit bevonó zenés nyáresti koncertekre – az ilyen jellegű kooperációt a jövőben is folytatni kívánja a két intézmény.

A színház koprodukciós partnere, a Pécsi Balett képviseletében Vincze Balázs művészeti vezető ismertette a következő évad közös munkáját. Az évad első premierje ugyanis a Faust, az elkárhozott című táncdráma lesz. Emellett szeptember 15-én veszi kezdetét a XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. Láthatja majd a közönség a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettet is, de a fiatalok számára további produkciókkal is készül a színház A kamaraszínpadon kap helyet az egyrészes Rozsda Lovag és a kísértet gyermekmusical, Bozsik Yvette rendezésében, valamint Gulyás Dénes rendezésében a Mátyás király vándorúton című meseopera. Gulyás Dénes, a teátrum operaigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte a zenei nevelés gyermekkorban való szerepét, amely törekvésbe a színház ifjúsági operaelőadásai is illeszkednek.

Az évad egyik különlegességének ígérkezik továbbá A király beszéde, melyet a 2011-ben számos Oscar-díjat elnyert filmből már ismerhet a közönség – a pécsi színpadon Takaró Kristóf és Götz Attila játssza majd a fiatal királyt és beszédterapeutáját.

 

Újra elindul a közönségszavazás

 

A színház az idei évadban egy korábbi hagyományt is újraindít: közönségszavazás során voksolhatnak a nézők a kedvenceikre: a Pécsi Nemzeti Színház prózai- és operatagozatának tagjai közül választhatják ki kedvenc női és férfi előadóikat.

Ezt online tehetik majd meg a színház weboldalán, ahol a színházjegyen, illetve a bérlet vonalkódján olvasható számsorral lehet majd szavazni, előadásonként egy alkalommal. Emellett a nagyszínházba szóló két népszerű bérletet – változatlan időbeosztással – új névre keresztelik, ezáltal is tisztelegve a teátrum egykori neves művészeinek emléke előtt: az Ötórai bérlet a 2023/2024-es évadtól kezdve Mester István, a Keddi bérlet Faludy László nevét viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában