Az irodalom kapukat nyit

2023.08.23. 07:00

Több célt is kitűzött maga elé kezdetekkor a PécsLIT Fesztivál

Csak úgy habzsolhatják az irodalmat az olvasás szerelmesei szeptember 11. és 16. között Pécsen. Közel ötven programmal várja az érdeklődőket a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös eseménysorozata, a PécsLIT Fesztivál. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere: újkötetes szerzők bemutatkozása, irodalmi gyerekprogramok, külföldi vendégek és sok kísérő program.

Czeczon Enikő

Fotó: Molnár Péter

A fesztivál eredettörténete 2020-ra vezethető vissza, amikor is Miszler Tamás, a CSGYK igazgatója megfogalmazta igazgatói pályázatában, hogy Pécsnek szüksége lenne egy könyves, irodalmi eseményre, de a Jelenkor folyóirat munkatársaival folytatott korábbi beszélgetéseikben is fel-fel merült egy ilyen eseménynek a megvalósítása.

– A Jelenkor folyóirat szerkesztőségének és a könyvtárnak, valamint elődintézményeinek hosszú évtizedes szakmai kapcsolata van, hiszen a könyvtárnak olyan munkatársai voltak, mint a költő Weöres Sándor, Csorba Győző, Bertók László, Parti Nagy Lajos és az író, irodalomtörténész Tüskés Tibor, aki egyben a Jelenkor főszerkesztője is volt. Ez a szoros kapcsolat és Pécs gazdag, országos hatókörű irodalmi hagyománya mondatta azt számunkra, hogy a városnak szüksége van egy ilyen rendezvényre.

 – mesélte Miszler Tamás igazgató.

Az első fesztivált 2021-ben, a pandémia után rendezték meg az NKA támogatásának köszönhetően. Akkor találták ki a szervezők a 6 nap irodalom szlogent és a fesztivál nevét.

– A fesztivállal az volt a fő célunk, hogy évente egyszer Pécsre hívjuk azokat a szerzőket, akiknek az adott évben újdonsága jelent meg és népszerűek az olvasók között. Mint könyvtárnak, célunk az is, hogy népszerűsítsük az olvasást, mint kulturális tevékenységet, továbbá, hogy a kortárs magyar irodalom jelentős szereplőit eljuttassuk Pécsre, és teret adjunk annak, hogy egymással találkozzanak, interakciók jöjjenek létre nem csak az olvasókkal, hanem a szerzők között is – hangsúlyozta az igazgató.

 

Az idei évben a fesztivál vendégei között szerepel Nádas Péter, Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Krusovszky Dénes, Závada Péter, Varró Dániel és még sokan mások. Szeptember 14-én két olyan eseményt is tartanak, amellyel Bertók Lászlóra, a Kossuth-díjas költőre emlékeznek. A Bertók László Pódiumnak a vendége lesz Simon Márton és a Platon Karataev duó is.

– Fontos volt a kezdetektől, hogy a gyerekirodalom is képviseltesse magát a rendezvényen és más művészetek – színház, zene, képzőművészet – is jelen legyenek a programok között. A külföldi irodalom jelenlétét is lényegesnek látjuk, így a kezdetektől partneri kapcsolatban vagyunk a Goethe Intézettel, de már képviseltette és képviselteti magát a spanyol nyelvű irodalom, ebben a Cervantes Intézettel dolgoztunk együtt

 – avatott be minket a részletekbe Miszler Tamás.

A külföldi vendégek között köszönthetjük az említett Goethe Intézet közreműködésével Kai Hensel német írót, akinek darabját szeptember 12-én láthatja a közönség. Mellette a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidens írójával, az argentin Emilio Naónnal is találkozhatnak az olvasók. De a PécsLIT nagy hangsúlyt fektet idén az ötvenéves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolatnak, ebből adódóan magyar és horvát szerzőkkel szerveznek jubileumi estét a Pécsi Horvát Színházban.

A szervezők a fesztivállal kapcsolatban azt látják, hogy a pécsi, irodalomkedvelő közönség számára fontos esemény lett a PécsLIT. Idén már harmadik alkalommal szervezik meg, és várják, hogy szeptemberben újra legyen 6 nap irodalom.

A részletekért keressék fel a PécsLIT Fesztivál honlapját és Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában