Egyházmegye

2023.09.10. 07:00

A béke áll az idei Ars Sacra Fesztivál középpontjában

Koncertek, kiállítás, idegenvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások – szakrális töltetű programok sora várja az érdeklődőket idén is a Pécsi Egyházmegyében több helyszínen, az Ars Sacra Fesztivál részeként. A rendezvények ingyenesek.

Wald Kata

Fotó: Laufer L.

Különleges, szakrális töltetű zenei programok várják Pécsett, Bátán és Bólyban is az érdeklődőket szeptember 16. és 23. között, az Ars Sacra Fesztivál részeként, amelyhez a Pécsi Egyházmegye idén is csatlakozott. 

– Idén szeptemberben már 17. alkalommal rendezik meg az országos kulturális programsorozatot, melyen az európai keresztény kultúra szakralitásból táplálkozó gyökereivel, keresztény-zsidó művészeti értékekkel találkozhat a közönség – közölte a Pécsi Egyházmegye. – Az idei év mottója: „Keresd a békét!” – a napjainkban annyira áhított béke reményével várják a látogatókat minden egyes programra – tették hozzá. Pécsett a fesztivál szeptember 16-án szombaton 10 órakor idegenvezetéssel egybekötött látogatással indul, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban. Ugyanezen a napon 15 órától az érdeklődők a Pécsi Egyházmegyei Levéltárral is részletesebben megismerkedhetnek. Mindkét programra előzetesen regisztrálni szükséges a Pécsi Egyházmegye honlapján, illetve a látogatásokra a fesztivál során még egy alkalommal, szeptember 20-án délután is nyílik lehetőség.

 Bátán, a Szent Vér-bazilikában szeptember 16-án 14.30 órakor „Békességet hagyok rátok” címmel Serbakow Tibor ötvösművész kiállítása nyitja meg a rendezvénysorozatot – a tárlaton szakrális témájú ötvöstárgyak láthatók. A kiállított alkotásokat szeptember 20-án 10 és 11 órai kezdettel múzeumpedagógiai foglalkozások keretében általános és középiskolásoknak külön bemutatja Sümegi József diakónus, a Szent Vér-kegyhely őre. 

Szeptember 19-én, kedden Pál Apostol-koncertnek ad otthont a pécsi bazilika, amelyen közreműködik Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. Szeptember 21-én 19 óra 30-kor ugyanitt Új generáció címmel a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és Művészeti Szakgimnáziuma fiatal orgonistái tartanak közös koncertet. Másnap, pénteken, szintén 19.30 órai kezdettel Gaswan Zerikly szír zongoraművész ad hangversenyt a Dóm Kőtárban. 

Szeptember 23-án 11.30 órakor regisztrációhoz kötött orgonatúra indul a pécsi bazilikában, amelynek során az orgonák hangja mellett azok fordulatos történetével is megismerkedhetnek a résztvevők. Ugyanezen a napon 19.30 órakor Schola Cantorum Sopianensis koncertet hallhat a közönség, szintén a székesegyházban. 

Az Ars Sacra fesztiválhoz kapcsolódóan a Bólyi Plébánia szeptember 20-án 18 órakor zenés-verses estre várja az érdeklődőket, a Nepomuki Szent János-templomba. 

A rendezvények ingyenesen látogathatók, de az előzetes jelentkezéshez kötöttekhez szükséges a regisztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!