Neves szakértők

2023.09.12. 16:20

A Kodály Népdalmaraton nem verseny, hanem bemutató

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Kodály Zoltán születésének 141. és halálának 56. évfordulója tiszteletére a Magyar Kodály Társaság, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium szervezésében meghirdették a hagyományos Kodály Népdalmaratont, amelynek időpontja október 13-a.

A maratonon szólóénekesek, énekes csoportok (3-9 fő) vehetnek részt valamennyi korosztályban, az alsó tagozatos diákoktól az idős népdalénekesekig, „páva-köri” csoportokig. Előadni egy önállóan összeállított népdalcsokrot kell 3-6 percben. Más gyűjtők csokrai is szerepelhetnek a Kodály által gyűjtött dalokból összeállított program mellet, de fontos, hogy legalább mottóként legyen benne Kodály által gyűjtött népdal. A jelentkezőknek figyelniük kell a csokrok összeállításánál a dalok hitelességére, a témakör egységességére, a saját tájegységekről való eredetre, a hangulatos összeállításra, csoportok esetén a mozgás koreográfiára.

Nem verseny a Kodály Népdalmaraton, hanem bemutató jellegű, a felszabadult, örömteli éneklés színtere, amelyen jeles szakemberekből álló bizottság fog általános értékelést adni a produkciókról, valamint különdíjban és oklevélben részesíti a legjobbakat. Azok a szereplők, akik a legkiválóbb teljesítményt nyújtják meghívást kapnak a vármegye és a város jeles kulturális rendezvényeire.

A bizottság elnöke Eredics Gábor Kossuth díjas, Weiner Leó-díjas művésztanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, míg a tagok Bergics Lajos a Pécsi Tudományegyetem tanára, előadóművész, a „Népművészet Ifjú Mestere” cím tulajdonosa, valamint Jankó Gabriella népdalénekes, szintén a „Népművészet Ifjú Mestere” cím tulajdonosa.

A Kodály Népdalmaratonra jelentkezni szeptember 30-ig lehet. A gimnázium oldalán megtalálható űrlapot kitöltés után Rózsa Bernadett tanárnő e-mailcímére, [email protected] kell megküldeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában