A mi utcánkban alakított

2023.09.15. 10:37

Köles Ferenc kapta a legjobb színész díját

A budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad immár tizenegy éve tart színházi szakmai seregszemlét, amely idén új néven, Szemle Pluszként gyűjtötte össze a színházi produkciót legjavát: a városmajori színpadon és a margitszigeti Kristály Színtéren várták a nézőket, s két zsűri tíz kategóriában osztott díjakat.

Mohay Réka

Illusztráció

Forrás: pnsz.hu

Fotó: Körtvélyesi László

A versenyprogramon augusztus 28. és szeptember 10. között tizenkét előadás volt látható, köztük a Pécsi Nemzeti Színházban nagy sikerrel, évek óta játszott monodráma, A mi utcánk Köles Ferenccel, amely Tar Sándor novellái alapján készült Szabó Attila rendezésében. A 2021-ben bemutatott előadás a Kristály Színtér szakmai zsűrijét is magával ragadta, ugyanis a játékáért Köles Ferencet a legjobb színész kategória díjával tüntette ki.

Köles Ferenc egy korábbi, lapunknak még a premier előtt adott interjúban elmondta, debreceni gyermekkora idején Tar Sándor a családja szomszédja volt.

–  Tízéves koromig arra aludtam el, hogy Sanyi bácsi kopogtatja az Erika-írógépét. Érzékletesen szól arról a közegről, amelyben a szüleim, nagyszüleim éltek, s melynek én is részese voltam

 – mondta a színművész. A produkcióval a gyermekkorában megtapasztalt, megnyomorodott, hajlott gerinccel járó, lecsúszott munkás­osztályi közegben élő embereknek kívánt emléket állítani.

– Tar Sándor szemén keresztül ezek a sorsok irodalommá értek, ezáltal felemelte őket. Sanyi bácsi novellái nélkül talán azt gondolhatnánk, hiába éltek, így azonban a szerző fanyar humorának köszönhetően, valamint érzékeny, lényeglátó olvasatán keresztül egyfajta modern hősökké válnak

 – hangsúlyozta Köles Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában