Kisboldogasszony-napi ünnep

2023.09.02. 13:40

Német búcsúra készül a látogatott kegyhely

Szeptember 3-án tartják a német nemzetiségek részvételével egybekötött, hagyományőrző Kisboldogasszony-napi főbúcsút a máriakéméndi kegyhelyen.

Wald Kata

– Több évtizedes hagyomány, hogy a Kisboldogasszony-napi búcsú a német nemzetiségű hívek rendezvénye – emelte ki a programot ajánló beszámolójában Biki Endre Gábor templomgondok. – A hagyományt még Mayer Mihály nyugalmazott püspök vezette be a kilencvenes években azzal a céllal, hogy a baranyai és tolnai németek számára legyen egy olyan búcsú, ahol német nyelvű szentmisén vehetnek részt. A rendezvény a kezdetekben hatalmas népszerűségnek örvendett, a búcsún a Máriakéméndről és környékéről elszármazott más nemzetiségű hívők is nagy számban részt vettek. 

– A búcsúk tekintetében az utóbbi években ismét kiemelkedő fellendülés tapasztalható, a templomba érkezők száma folyamatosan növekszik, köszönhetően annak, hogy néhány éve civilek összefogtak a kegyhely megmentéséért. – Idén hat éve, hogy a Máriakéméndi Német Önkormányzat támogatásával felélesztettük a régi búcsúk hagyományait. Azóta a program egyre népszerűbb, és minden évben megrendezzük Kisboldogasszony ünnepéhez közeli vasárnap – hangsúlyozta összefoglalójában a templomgondnok. 

Idén a búcsú szeptember 3-án 14 órakor rózsafüzér-ájtatossággal kezdődik, majd a német nyelvű ünnepi szentmisére 14.30-kor kerül sor, amit német és magyar nyelvű keresztút követ. A nemzetiségi műsor 16 órakor veszi kezdetét, a kora estig tartó programok ideje alatt a templom udvarában árusok kínálják portékáikat. 

A búcsúra a következő utazási megoldásokat javasolják: Pécsről a távolsági autóbusz-állomás 11-es kocsiállásáról 13.10-kor indul a busz, mely Máriakéménd, kegytemplomhoz 13.54-kor érkezik. Szederkényből 13.45-kor indul a járat Máriakéméndre. A hazatérésre két lehetőség van: a szentmise után 15.55-kor indul busz, mely Pécsre 16.43-kor érkezik.

Aki a keresztútjáráson és a kulturális programokon is részt vesz, a 18.50-es busszal tud hazautazni a kegytemplomtól, amely Pécsre 19.31-kor érkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában