Bérletet is válthatnak a nézők

2023.09.01. 11:30

Öt premierrel és angol nyelvű színházi kurzussal készül a JESZ

Hamarosan indul az évad a Janus Egyetemi Színház (JESZ) háza táján is, amely Tóth András Ernő igazgató beszámolója alapján eseménydúsnak ígérkezik. A törzsközönség mellett a gimnazista diákokra és a külföldi egyetemistákra is gondolnak.

Mohay Réka

Forrás: JESZ

Az évad első új bemutatója Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéja lesz, Tóth András Ernő rendezésében. Az előadás lehetőséget ad majd a verseiről ismert klasszikus szerző drámaírói tehetségének megismerésére, a nevettető és szomorkás jelenetek egysége pedig a színészek számára is lehetőséget nyújt majd sokoldalú bemutatkozásra.

Ezt a Bánk bán követi osztálytermi dráma formájában feldolgozva, osztálytermi drámaként. Ahogyan ugyanis Tóth András Ernő is hangsúlyozta, a régió középiskoláiban folyamatosan jelen kívánnak lenni, illetve a PTE beiskolázási programjában is részt vállalnak. Az előadást minél több iskolába törekednek majd elvinni, a drámapedagógiai lehetőségek felvillantásával a fiatalság számára. Ennek rendezésére a fiatalok nyelvén kiválóan szót értő szakembert, Ákli Krisztiánt kérték fel.

– Meghívtunk egy szlovák rendező hölgyet is az idei évadra, Kateřina Quisová Puskin Anyegin című verses színművét fogja feldolgozni 

– mondta el az igazgató. A decemberre várható premier kapcsán kiemelte, Puskin különleges művészi világának és nyelvezetének pécsi színpadon való megjelenése igazi unikum lesz.

Emellett egy igazi helytörténeti és drámai szempontból is izgalmas témát is feldolgoz majd a Janus Egyetemi Színház. A kora tavaszra várható Láthatatlanok című előadás Zakariás Máté rendezésében a mecseki láthatatlanok történetét közelíti meg, közösségi színházi módjára: archív felvételek, személyes visszaemlékezések, a forradalmárok leszármazottainak gondolatai is helyet kapnak majd a hiánypótlónak induló kezdeményezés megvalósításában.

Az ötödik új bemutatót ismét egy klasszikus, erőteljes és sok drámai lehetőséget magában rejtő darab jelenti: Szókratész védőbeszédét láthatjuk majd Czéh Dániel tolmácsolásában, aki filozófiai érzékenysége és színpadi kifejező ereje révén várhatóan maradandó élményt kínálva eleveníti majd meg az ókori görög bölcselő drámai sorsát. Az előadást Laboda Kornél rendezi.

– Az eddigi évekhez képest újdonságot jelent az is, hogy lehetőség lesz JESZ-bérlet vásárlására, amely mind az öt premiert magában foglalja majd

 – mondta Tóth András Ernő.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy folytatják a gimnazisták körében való utánpótlás képzést, valamint a Pécsi Tudományegyetem hallgatói számára színházi kurzusokat is kínálnak majd. Ezt a városban tanuló fiatalok nemzetközi sokszínűsége végett nemcsak magyarul, hanem angolul is meghirdetik, így a külföldi hallgatók sem maradnak számukra nyelvileg is érthető színházi élmény nélkül.

Továbbra is műsoron marad a Trash, a Biedermann és a gyújtogatók, A Schroffenstein család, illetve A professzor vallomása. A JESZ külföldön is bemutatkozik majd az évadban, Marokkóba és Litvániába is ellátogatnak egy-egy színházi fesztiválra.

Sokasodnak az elismerések a JESZ körül

Az államalapítás ünnepe alkalmából idén Mikuli János, a JESZ alapítója, aki hosszú évekig a társulat igazgatója volt,  Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Mint korábban hírt adtunk róla, Radnai Éva, a JESZ művészeti titkára a tavalyi tanév végén kapott rektori dicséretet, Tóth András Ernő pedig Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült márciusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában