Új utat mutat be a kötet

2023.11.15. 11:30

A szexuális nevelés kérdéseire keres kiegyensúlyozott válaszokat

Az első pelustól az iskoláig címmel jelent meg Eberlein Éva családi coach új könyve, amely célja a szexuális nevelés gyermekkori relevanciájának bemutatása. A keresztény szemléletű szerző számos kurzust tartott már a témában, a most megjelent könyvet pedig Pécsen is bemutatja november 21-én 17.30-tól a Pálos Lelki Központban.

Mohay Réka

 Eberlein Éva könyve a Kapcsolódás – Identitás – Nemiség alcímet kapta, a kötet gyermeket nevelő szülők számára íródott, hogy az első évektől kezdve tudatosan segíthessék gyerekeiket a nemiségük megerősítésében, a későbbi nemiidentitás-zavar megelőzésében, valamint megismerkedni az alapfogalmakkal. Ezáltal a keresztény szexuális nevelés kézikönyvévé kíván válni. 

– Keresztény körökben a szexualitás, a nemiség évszázadokon át tabu téma volt és a bűn oldaláról volt megközelítve

 – fogalmaz a szerző. – A könyv segít felismerni Isten és az egyház tanítását a szexualitásról, de nem ez a fókusz, hanem az, hogy a szexuális nevelés jellemformálás első sorban, és nem egyenlő a felvilágosítással. Sokan úgy képzelik, hogy a szexuális aktusról, annak házasság előtti elkerüléséről szól. Ezzel szemben a könyv egy utat mutat be, amit a szülők és a gyerekek együtt járnak be az első pelenkától a pubertáskorig. 

A kötet ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ: mikor, mit és hogyan mondjunk el a gyermeknek? Hogyan kezdeményezzen a szülő? 
A bemutatásra kerülő kézikönyv segít megismerkedni az LMBTQ alapfogalmakkal, amikkel a gyerekek már minden bizonnyal tízéves kor előtt találkozni fognak. Stratégiát, példamondatokat ad a szülők kezébe, hogy lépésről lépésre együtt tudjanak járni a gyerekekkel ezen az egyre csuszamlósabb úton. 
A szerző hitoktatói diploma mellett life coach képesítéssel rendelkezik, s a szexuális nevelés témájában már számos kurzust, előadást tartott. A november 21-i könyvbemutató során a Pálos Központban Eberlein Évával Helstáb Ákos, a pécsi Ciszterci Nevelési Központ igazgatója, biológia–testnevelés szakos tanár, az organikus pedagógia szakértője beszélget. 

Az organikus pedagógia egy meghatározó képviselője még az intézmény korábbi vezetője, Uzsalyné Pécsi Rita, ezt az irányt követi Helstáb Ákos is. Ez a neveléstani irányzat elnevezését onnan kapta, hogy a természetben tapasztalható élet növekedését tekinti mintának, s az egészséges növekedést, az egész személyiség kiteljesedését kívánja szolgálni. Az alapvető életfolyamatokból kiindulva a szerves növekedést támogatja, célja, hogy ne sürgessen, ne kényszerítsen, hanem a saját tempójú kibontakozást tegye lehetővé. 
A könyvbemutatóra minden a témában érintett vagy a kérdések iránt érdeklődőt várnak, a részvétel ingyenes. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában