Bartók és Bruckner Bécsben

2023.11.02. 16:40

Emlékezetes előadás várható a Pannon Filharmonikusoktól a Musikverein színpadán

A Pannon Filharmonikusok három évadra szóló meghívást kapott 2019-ben a Musikverein Musik der Meister sorozatába. A covid miatt egy évvel kitolódott meghívás utolsó koncertje 2023. november 5-én, vasárnap este lesz az Aranyteremben. A zenekart Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja majd, aki legkedvesebb zeneszerzőjének, Anton Brucknernek ikonikus darabjával, a IV. szimfóniával zárja az estet. A koncert szólista vendége Baráti Kristóf hegedűművész, akinek a tavalyi Bartók portréjából egy meghatározó darabot, a II. hegedűversenyt mutatja be a zenekar. A zenekart hazai zenerajongók Pécsről és Budapestről induló buszokkal kísérik el a zene fővárosába.

Bama.hu

Forrás: PFZ

Fotó: Dekany Zsolt www.dekany.hu

A Pannon Filharmonikusok a neves, több mint 60 éves Musik der Meister sorozatba történő meghíváskor azzal a kérdéssel szembesült, ami az egyik legnagyobb kihívás egy előadóművészeti társulat életében: mit játsszon el a bécsi, klasszikus zenén nevelkedő, zeneértő közönség számára? Mi legyen az a 15 mű, amelynek előadásával bemutathatja azt a nívót, amelyet az ország egyik legkiemelkedőbb szimfonikus zenekaraként, a minőség nagyköveteként képvisel. Az 1811-ben Pécsett megalapított zenekar a rangos bécsi felkérésnek szimbolikus jelentőséget is tulajdonított: az egykor Bécsből Pécsre települt Johann Georg Lickl az európai szemléletmódot, a zene határokon átívelő minőségének igényét ültette el annak idején a dél-magyarországi zenészek szívébe és a közönség fülébe. Ezt az évszázadokon át megújulni képes hagyományt kívánta az együttes megmutatni a vájt fülű bécsi publikumnak, mintegy meg- és visszaérkezve a zene fővárosába.

Fotó: www.dekany.hu / Forrás: PFZ
Forrás: PFZ

Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar vezetése úgy döntött, hogy nem bizonyítani, hanem muzsikálni fog az Aranyteremben. Ez a játék a művészek örömére is szolgál. Ott ülni azokban a székekben, ahol a nagy muzsikus elődök és a legkiválóbb ma élő előadók is ülnek, megtiszteltetés. Az együttes meg kívánta élni ezt az édes gyümölcsöt, amit az elmúlt húsz évben befektetett munka termett. Egyrészt olyan műveket mutatott meg Bécsben, melyeket a bécsi közönség jól ismer, így meggyőződhet arról, hogy szakmailag milyen kiváló produkciókat nyújt a zenekar. Így került Brahms, Richard Strauss, Mozart, Schumann vagy Schubert a terítékre kerülő műsorokba, ugyanakkor a magyar zeneszerzők, Liszt és Bartók sem maradhatott ki a kínálatból. Bruckner és Sibelius Bogányi Tibor személyes választása: a vezető karmester nagykövete a finn zenének, és rajongója Bruckner alkotásainak.

„A Pannon Filharmonikusok húsz éve megkezdett megújulásában számos nemzetközi zenekari példa állt a zenekar művészei és vezetése előtt. Az linzi Bruckner Orchester és a bécsi Tonkünstler Orchestra a legközelebb működő példák voltak számunkra. Nagy megtiszteltetés, hogy november 5-én e két zenekarnak lesz még koncertje aznap a Musikvereinban, amikor a pécsi együttes játszik este. Megtörtént az a szakmai nemzetközi pozícióváltás is, amit húsz évvel ezelőtt elterveztünk.” - helyezte kontextusba az est jelentőségét Horváth Zsolt igazgató.

A 2023. november 5-i program egyfajta záróakkordja a zenekar bécsi bemutatkozásának. Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya után Bartók Béla II. hegedűversenye a Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf sok évre visszanyúló együttműködésének lecsiszolt, megmunkált darabja. A Páratlan Bartók-portré című közös előadásról tavaly koncertfilm is készült - ekkor is elhangzott ez a mű -, a színvonalát jelzi, hogy a Mezzo Televízió műsorára tűzte. Az estet záró Bruckner darab Bogányi Tibor sok éves zenekari építő munkájának eredményeként szólalhat meg: a vezető karmester személyes vonzalma Bruckner darabjaihoz a zenekar komoly fejlődésének is teret adott. A pécsi együttes az elmúlt évtizedben rendszeresen műsorára tűzte Bruckner összetett előadói kompetenciát igénylő műveit, így a magyar zenekari szcénában egyedülálló módon a szerző szimfóniáinak mindegyike az együttes repertoárjának része lett.

„Bruckner zenéje körülbelül nyolc éve érintett meg nagyon mélyen. Azóta minden szimfóniáját feldolgoztuk és műsorra tűztünk, és elmondhatom, hogy a PFZ nagyromantikus, bruckneri hangja a maga tónusában páratlan. Ezt a bécsi közönség is hallani fogja, és felemelő érzés, amikor zenészként olyan egyedi hangzást tudunk a zeneértő és ínyenc bécsi közönségnek, ami hallhatóan minőségi és autentikus.” - mondta Bogányi Tibor vezető karmester.

Fotó: www.dekany.hu +36303199550 / Forrás: PFZ
Fotó: Dekany Zsolt +36303199550 / Forrás: PFZ

A Pannon Filharmonikusok nagy hangsúlyt fektet arra, hogy működése a közönség támogatását élvezze mind zenehallgatói, mind pedig közösségi szinten. A társadalmi beágyazottság sikerét mutatja, hogy az együttest második éve a zenekart szeretők sokasága elkíséri Bécsbe. A 2023. november 4-5-i hétvégén több mint 80 magyar zenebarát utazik el Bécsbe, ahol színvonalas kulturális programokon vesznek részt, majd a hétvége megkoronázásaként a Pannon Filharmonikusok hangversenyét hallgatják meg a Musikvereinban.

További információk: https://www.pfz.hu/koncert/1748/a-pannon-filharmonikusok-becsben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában