Bama.hu videó

2024.02.28. 17:40

Lantművész hagyatéka került Pécsre (videó)

Nagy értékű hagyatékot hagyott maga után a 2019-ben elhunyt Benkő Dániel. A lantművész eme komolyzenei örökségét február 28-án adták át a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának. 

Czeczon Enikő

A Benkő Dániel által ránk maradt örökséget Nagy-Benkő Dalma örökös, a hagyaték gondozója adta át megőrzésre és használatba a PTE MK részére, amely tartalmaz zenei könyveket, kottákat és lemezeket. A lantművész hagyatéka az oktatók, a hallgatók és a téma iránt érdeklődők számára egyaránt hozzáférhető.  

lantművész, benkő, örökség
Benkő Dániel lantművész örökségét Nagy-Benkő Dalma adta át
Fotó: Löffler Péter

Lantművészeket képeznek Pécsen

Mint megtudtuk a hagyaték azért kerülhetett Pécsre, mert az országban itt indult el elsőként egyetemi szintű lantképzés 2023 őszén. Az örökség után neves külföldi könyvtárak is érdeklődtek, de végül Benkő Dániel komolyzenei munkásságának emlékei hazánkban maradtak, amelyet méltón fognak megőrizni az egyetemen.  

Eme művészeti örökség ünnepélyes átadóján beszédet mondott prof. Vas Bence, a PTE MK művészeti és tudományos dékánhelyettese, aki úgy fogalmazott, hogy egy elképesztő gyűjteményről van szó, és a szakmán kívüliek nem is biztos, hogy fel tudják fogni, hogy akkora jelentősége van, ami páratlanná teszi nemcsak Magyarországon, hanem valószínűleg Közép-Kelet Európában is.  

A dékányhelyettes után Nagy-Benkő Dalma is felszólalt, aki beszédének egyik részében így nyilatkozott: 

Sokakban biztos felmerül a kérdés, hogy vajon mint gondolna most édesapám, Benkő Dániel, ezt látva. Persze, biztos lenne egy-két megbotránkoztató, de nélkülözhetetlen mondata, viszont azt gondolom, hogy csendben, az egyik sarokban ülve, egy fél mosoly ülne ki az arcára, és büszkén mondaná azt magában, hogy “Azért ez fantasztikus.” 

Az ünnepségen nem maradhatott el a lantmuzsika sem, amely az első hazai lantszakos hallgatók révén bejárta a könyvtár minden egyes részét, majd az ünnepélyes átadó méltó zárásaként Károlyi Katalin magánénekes és Kónya István lantművész, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének oktatói adtak műsort amellyel egyszerre köszönték meg ezt a rendkívüli hagyatékot, illetve emlékeztek meg Benkő Dánielről. 

Jelentős szerepet töltött be 

Hetvenkét éves korában hunyt el 2019-ben Benkő Dániel lant- és gitárművész, akit sokan nemcsak művészeti tevékenységei révén ismernek, hanem a médiában betöltött szerepe miatt is. A művész a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Zeneakadémia Zeneiskolai Tanárképző Intézetében tanult. Benkő Dánielnek jelentős szerepe volt a reneszánsz és a barokk lantzene hazai népszerűsítésében, és pályafutása során számos szólókoncertet adott a világ több országában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában