Díjátadó

2024.03.01. 16:20

Eredményesen sztoriztak a fiatalok a Dédiről

Díjátadót tartottak a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltárában. Február 27-én került sor az immár második alkalommal meghirdetett „Mondj egy sztorit a Dédiről!” című verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a jutalmak átadására.

Mohay Réka

Fotó: Nemzeti Levéltár

A levéltár „Mondj egy sztorit a Dédiről!” versenyfelhívásban a 6-7-8. osztályos diákokat szólította meg. A pályázóknak az egyik nagyszülőjük vagy dédszülőjük történetét, illetve életútját kellett megírniuk. A benyújtott pályázatot ki kellett egészíteni egy legalább háromgenerációs családfával és lehetőség szerint néhány, a pályaműben érintett családtagot bemutató fényképpel. 

mondj egy sztorit a dédiről
Mondj egy sztorit a dédiről
Fotó: Rebecca Nelson

A beérkezett pályaművek alapját a családi emlékezet útján fennmaradt – sok esetben drámai – történetek adták. A versenyzők ezeket bővítették ki a család birtokában maradt fotókkal, dokumentumokkal. A pályaműveket olvasva testközelbe kerül a 20. századi magyar történelem valamennyi nagyobb fordulópontja, többek között az első és második világháború, a szovjet hadifogság, a málenkij robotra való elhurcoltatás, a magyarországi svábok kitelepítése, a felvidéki magyarok betelepítése.

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltárának és a PTE Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetének munkatársaiból álló zsűri formai és tartalmi szempontokat figyelembe véve pontozta a pályaműveket. 
 

Mondj egy sztorit a Dédiről! helyezések:

  1. Első helyezett: Keresztes Lilla és Keresztes Marcell: Hogy is bírták ki? Ifjúság a Donyec medencében (Sombereki Kalász Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár: Hegedűs Gábor)
  2. Második helyezett: Végvári Nándor: Mesél a múlt. Végvári (Vucskics) József üknagyapám és családjának története (Eötvös József Általános Iskola, Dorog) 
  3. Harmadik helyezett: Halmi Noel Gábor: Dédanyám: Jászai Joli néni, a Nemzet Nagymamája (Pécsi Kovács Béla Általános Iskola, felkészítő tanár: Pozsgai Ildikó) és Radvánszky Bertalan: Radvánszky Bertalan dédnagyapám pályaválasztása a történelmi események közepette (Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája, felkészítő tanár: Szigethi Katalin)
  4. Különdíj: Kurata Emma: Nagyszüleim története (Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola, felkészítő tanár: V. Molnár Annamária

Az eseményt a Pécs ZOO, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft., a PTE Nemzetközi Igazgatóság, a Veolia, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Multialarm Zrt., valamit a META Egyesület támogatta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában