Kis pénzből is jó foci.

2018.09.12. 10:24

Ha kell, gombát is szívesen szednének

A keret tele van 1997-ben és 1998-ban született, vagyis mindössze húsz-huszonegy éves, ezen a szinten sem túl rutinos játékosokkal, mégis ott vannak a negyedik helyen, megelőzve a Kozármislenyt és a PMFC-t is.

K. Mayer Andrá[email protected]

– Úgy tűnik, mégis lehet kis pénzből nagy, vagy inkább fogalmazzunk úgy, ezen a szinten jó focit csinálni. Információink szerint negyvenöt millióból működtetik a felnőtt csapatot az NB III.-ban, amivel biztosan a hátsó régióban vannak.

– Három éve kezdtem el szakmai igazgatóként dolgozni a Szentlőrincnél, s az volt az első feladatunk, hogy meg kellett határoznunk, mi a klub koncepciója, mi lesz a mi utunk – fogalmazott Fekete Tivadar. – Azt választottuk, hogy a felnőtt keretet olyan fiatal, tehetséges játékosok alkossák, akiknek vannak céljaik a futballban, éhesek a sikerre.

– Ez szépen hangzik, de miért jönne egy tehetséges magyar futballista éppen Szentlőrincre?

– Azért, hogy fejlődjön, hogy sok játéklehetőséghez jusson. Az utóbbi években már bizonyítottuk, mi nem csak prédikálunk arról, hogy szerepeltetjük a fiatalokat – meg is tesszük. Ennek pedig híre ment. Mi pedig olyan játékosokat szemelünk ki, akiknek valamiért kisiklott a pályafutásuk, lemondtak róluk, vagy éppen nem tudtak odakerülni a nagycsapathoz. Kisari az MTK, Vajda a Honvéd, Németh az ETO, Tihanyi és Keresztes az Illés Akadémia neveltje.

– Mi kell ahhoz, hogy rábukkanjanak a megfelelő játékosra és ide is tudják csábítani?

– Hozzáértés. No meg kapcsolati tőke, rengeteg információ és hitelesség. Mondanék egy példát. Évekig dolgoztam a magyar utánpótlásban, nyitott könyv ez előttem. Kisari Tibort négy éve ismerem. Tizenöt évesen került az MTK-hoz, ahol aztán többször is gólkirály lett, behívták a korosztályos válogatottba. Utánpótlás szinten fényes karriert futott be, tizenhat évesen pedig már profi szerződést kapott. A felnőttcsapathoz azonban nem tudott még odakerülni, s ekkor jöttünk mi. Felvázoltam neki, hogy nálunk megmutathatja magát, sokat játszhat a felnőtt mezőnyben, s egy sikeres szezon, jó teljesítmény után feljebb léphet. Megtetszett neki, most pedig nálunk van.

– Azért biztosan nem rossz a rábeszélőkészsége, elvégre a legtöbb játékos azt mondja, pénz beszél, kutya ugat. Nem mellesleg: nyilván még vagy tucatnyian duruzsolják neki szinte ugyanezt.

– Az biztos, hogy van egy olyan jó tulajdonságom, hogy meg tudom nyerni magamnak az embereket. Amikor Pécsett dolgoztam az utánpótlásban, a kaposvári gyerek nálunk volt, és nem fordítva. De: csak úgy tudok meggyőző lenni, hogy hiteles vagyok. Másrészt az, amit a Szentlőrinc képvisel, vagyis hogy lehetőséget adunk a fiataloknak, szimpatikus a kiszemelt játékosoknak.

– Ahogy hallom, azért, mert valaki hiperügyes, még nem biztos, hogy idejöhet.

– Az elsődleges szempont valóban a személyiség. Miután megfigyeltem a játékost, van egy személyes találkozás. Bár rövid idő alatt nyilván nem derül ki minden, de úgy érzem, jó szimatom van, s néhány mondatból sok mindent leszűrök. Csak tiszta tekintetű, őszinte játékosokra van szükségünk. Olyanokra, akikkel bármit el lehet érni. Ha azt mondjuk nekik, elmegyünk gombát szedni, jönnek, ha fára mászunk, akkor nem azt kérdezik, hogy miért, hiszen nincs köze a futballhoz, hanem csinálják. Azok kellenek, akik magukénak tudják érezni, azonosulni tudnak azzal, amit a klubunk képvisel.

– Jelenleg a negyedik helyen állnak. Milyen magasra lehet eljutni nem sok pénzzel, ám de ilyen felfogással?

– Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a szakosztályvezető, Kovácsevics Csaba nélkül ez nem menne: minden támogatást megad annak érdekében, hogy sikeresen tudjunk működni. Céljaink mindig vannak, én a legutóbbi hatodik hely után ebben a szezonban az első ötbe várom a csapatot, amit a szakosztályvezető első hatra kozmetikázott. Emellett szeretnénk, ha a Magyar Kupában is minél messzebb jutnánk. Úgy fogalmaznék, hogy bár mi amatőr klub vagyunk, de professzionálisan gondolkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában