birkózás

2018.10.17. 09:41

Két pécsinek szurkolhatunk a hazai vb-n

Október 20-28. között Budapest ad otthont a 2018-as birkózó világbajnokságnak. A hazai rendezésű vb-n a baranyai sportkedvelők duplán is izgulhatnak majd, hiszen a magyar válogatottban két, a PTE-PEAC színeiben versenyű fiatal hölgy, Szmolka Nikoletta és Galambos Ramóna is szőnyegre lép majd.

Szakács Miklós

Budapest, 2016. december 10. Galambos Ramóna és edzõje, Nagy Lajos a nõi 55 kilogrammos kategória selejtezõjében a nem olimpiai súlycsoportok birkózó-világbajnokságán a budapesti BOK Csarnokban 2016. december 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Fotó: MTI

Már csak pár nap, és kezdődik a birkózók hazai ünnepe, október 20-án, azaz most szombaton rajtol el Budapesten, a Papp László Sportarénában a világbajnokság. Ilyenkor pedig a sportolóknak már minden a versenyről szól, nem is véletlen, hogy amikor tegnap felkerestük a vb-n induló két pécsi versenyzőt, Szmolka Nikolettát és Galambos Ramónát, Mátraházán, a válogatott edzőtáborában értük utol őket.

– Augusztus óta edzőtáborból edzőtáborba megyünk – árulta el Szmolka Nikoletta, aki a 72 kg-os súlycsoportban indul a világbajnokságon. – Sok versenyen is voltunk az utóbbi időben, és most már itt vannak Mátraházán a koreaiak, spanyolok, indiaiak is, ellenük is lehet edzeni, ami azért sokat segít a felkészülésben.

Szmolka, aki mindössze másfél éve kezdett el birkózni, már azt is nagy dolognak tartja, hogy egyáltalán indulhat a vb-n, igaz nem éri be ennyivel, egy pontszerző helyezéssel már nagyon boldog lenne.

– Jó sorsolás, koncentráció, egy kis szerencse és bravúrok kellenek ehhez, de bizakodó vagyok – mondta. – Jó formában érzem magam, igyekszünk az erősségeimet előtérbe helyezni. Szeretem a támadó stílust, meglátjuk, mire megyek majd.

Galambos Ramónát délutáni pihenője után (közben..?) értük el, a fiatal tehetség kedvével azonban nem volt baj, hiszen hosszú idő után készülhet egészségesen egy versenyre.

– Nem is emlékszem, mikor volt utoljára, hogy nem fájt semmim – mondta nevetve Galambos. – Mondjuk azért ez most sem teljesen igaz, de azt kijelenthetem, hogy sérülésmentes vagyok. A formámra sem panaszkodhatok, most jön a finomhangolás, illetve a súlyrendezés is még előttem van, bár úgy látom, ezzel nem lesz gond.

Az 55 kilósok között rajthoz álló Galambos nagyratörő tervekkel várja vb-t: éremre hajt!

– A minimális cél, hogy az első ötbe kerüljek, de jó lenne éremért harcolni – jelentette ki a PEAC versenyzője. – Nyilván a sorsoláson is sok múlik, de ha a minimális cél nem jönne össze, azért csalódott lennék.

Az biztos, hogy mind a két lányért van okunk szorítani, a jó szereplés lehetősége ott rejlik bennük. És, hogy mennyire lesz szép az eredmény, amit majd elérnek? Ha fele annyira, mint amennyire ők maguk, már nem lehet nagy baj.

Rengeteg pluszt adhat a közönség

Ritkán adatik meg egy sportolónak, hogy hazai környezetben vehet részt egy vb-n.

– Szerepeltem már hazai környezetben, de annyi ember előtt, amennyire számítani lehet most, még soha. Biztos nagyon jó lesz így birkózni, sok muníciót adhat ez nekünk.

Szmolka Nikoletta is hasonlóan vélekedett, igaz ő egy személyesebb aspektust is megvilágított.

– Azért az nagy dolog, hogy most ott lehet a lelátón a családom, a barátaim – mondta mosolyogva Szmolka. – Ez óriási plusz energiákat ad majd nekem. Nagyon várom már, hogy elkezdődjön a vb.

Galambos Ramóna súlycsoportjának küzdelmei október 22-dikén, kedden lesznek, Szmolka Nikoletta pedig egy nappal később próbálhat meg minél több ellenfelet legyőzni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában