tollaslabda

2019.06.24. 13:28

Minszken keresztül vezet Krausz útja az olimpiára

Pénteken megkezdődött Minszkben a II. Európa Játékok, a kontinens idei legnagyobb multisporteseménye. A versenysorozat június 30-ig tart, 15 sportág 200 számában 50 ország több mint 4000 sportolója, köztük 122 magyar indul. A mezőnyben ott lesz négy pécsi tollaslabdázó is.

Horváth László

Magyarországot tollaslabdában négyen képviselik a minszki kontinensviadalon, méghozzá valamennyien a Multi Alarm SE (MASE) sportolói. Bukoviczki Nikoletta és Gonda Daniella női párosban, Krausz Gergely férfi-, míg Kőrösi Ágnes női egyéniben áll rajthoz. Egyesben 32-es a mezőny, párosban 16 duó szerepelhet. A pécsiek pénteken utaztak Minszkbe, velük tartott Alan Mc Ilvain, a MASE vezetőedzője, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Az első meccsek hétfőn lesznek.

– Négyes csoportok vannak, az első kettő jut tovább – mesélte Gonda, aki 25 éves, 16. esztendeje űzi ezt a sportágat, másfél éve igazolt Pécsre. – Megvolt a sorsolás, nálunk van az első számú kiemelt dán páros, az ötödikként rangsorolt angol kettős és két litván lány, akikről nem sokat tudunk, utóbbiak ellen ki-ki meccsre számítok. Az angoloktól tartunk a legjobban, mivel támadó játékot játszanak. Eddigi pályafutásom alatt ez a legnagyobb versenyem.

Csorba József, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke elújságolta, hogy Krausz számára kedvezően alakult a helyzet, mert a csoportjába sorsolt 2017-es dán világbajnok az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, ugyanis asztmás rohamai miatt kórházba került, új csoportbeosztás elkészítésére pedig már nem volt idő. Így Krauszék hárman maradtak, és csak a török meg a német bajnok lesz az ellenfele.

– A négy magyar közül neki van a legnagyobb esélye a jó szereplésre – nyilatkozta a sportvezető. – Kőrösi nehéz ágon van, a női párosunk is csak a tisztes helytállásban bízhat. Olimpiai ranglistapontokat lehet Minszkben szerezni, ez pedig a tokiói olimpiára kijutás szempontjából fontos. Főleg Krausznak, aki, ha minden jól megy, ott lehet Tokióban.

Egyébként az Európa Játékokra a nemzetközi szövetség a világranglista-helyezés alapján állította össze a résztvevők névsorát.

A jó nemzetközi szereplés lett a cél

A MASE-nál június 25-én indul a felkészülés a következő fél évre. Mivel a klub idehaza egyed­uralkodó, most a jó nemzetközi szereplés lett a fő cél valamennyi korosztályban. Pécsett a legközelebbi rangos tollaslabdaversenyt szeptember 2-án rendezik. A MASE lesz a házigazdája a legmagasabb szintű csb fordulóinak is, és november végén a Basamalom úton tartják az U15-ös Nation to Nation nemzetközi csapatversenyt is. Jövő év elején Lengyelországban lesz az U15-ös Európa-bajnokság, amire a MASE tehetséges fiatalja, Hart Petra is kijuthat, ha előkelő helyen áll majd a korosztályos világranglistán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában