kosárlabda

2019.08.27. 13:45

Fűzy Ákos edzőlegendára emlékeznek

A pécsi edzőlegendára, Fűzy Ákosra emlékeznek augusztus 30-31-én a Rátgéber Akadémián, ahol rangos nemzetközi utánpótlás-tornát rendeznek. Négy junior lány csapat indul, a házigazdák együttese mellett a Vasas Akadémia, a Szatmárnémeti és a Kassa alkotja a mezőnyt.

K. Mayer András

Nagyon szomorú nap volt az. Emlékszem, csak ültünk a gépnél a kollégámmal, döbbent csendben néztük a monitort, vártuk az új – lehetőleg jó – híreket. Néha persze telefonáltunk, hívtuk a győri kollégákat, mert ők nyilván többet tudtak, mint mi.

2013. szeptember 7-én Fűzy Ákos sikeredző, a magyar kosárlabdasport meghatározó alakja egy tragikus autóbusz-balesetben életét vesztette. A legendás pécsi szakember tizenhárom szezonon át volt a MiZo Pécs 2010-nél Rátgéber László másodedzője, emellett szerepet vállalt a magyar női kosárlabda-válogatottnál is.

A baranyai klub sikerkorszakában, másodedzőként kétszeres EuroLiga-bronzérmes, nyolcszoros magyar bajnok és kilencszeres Magyar Kupa-győztes lett. 2008 júniusától a pécsi női csapat vezetőedzőjévé lépett elő, két év alatt pedig azt a bravúrt mondhatta el magáról, hogy első három döntőjét mind megnyerte csapatával. 2012-ben óriási meglepetésre a fináléban a címvédő Sopront legyőzve bajnoki címig vezette a Győrt.

Fűzy Ákos nemcsak a professzionális kosárlabda, hanem az utánpótlás-nevelés meghatározó alakja is volt, irányításával a fekete-fehérek kétszeres OIK-győztes, U20-as és B-csoportos bajnokok lettek, a Pécsről indult, később pedig az élvonal meghatározó szereplőivé vált játékosok mind az ő nevelői munkája által értek profikká.

A Fűzy Ákos Emléktornát augusztus 30-31-én rendezik meg első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, ahol a centerpálya is a kiváló szakember nevét viseli. A rangos nemzetközi tornán a házigazda, az előző szezonban bajnoki bronzérmet szerző Rátgéber Akadémia csapata mellett a bajnoki ezüstérmes Vasas Akadémia, valamint a Szatmárnémeti és a Kassa vesz részt.

A Rátgéber Akadémia junior lány csapatát Hartung Anita vezeti, aki szintén Fűzy Ákos tanítványaként vált kosárlabdázóvá, pályafutása során az összes korosztályos válogatottban szerepelt, és a felnőtt válogatott címeres mezét is magára ölthette.

A Fűzy Ákos Emléktorna programja. Augusztus 30., péntek: Rátgéber Akadémia–Vasas Akadémia (10.00), Kassa–Szatmárnémeti (12.15), Szatmárnémeti–Rátgéber Akadémia (17.00), Vasas Akadémia–Kassa (19.15). Augusztus 31., szombat: Rátgéber Akadémia–Kassa (9.30), Szatmárnémeti–Vasas Akadémia (12.30).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában