Úszás

2019.11.21. 14:30

A pécsi úszás töretlen fejlődéséért dolgoznak

Jancsik Árpád 2005-ben kezdte el az úszóedzői szakmát dr. Petrov Anatolij keze alatt, ma már a MÚSZ sportszakmai tanácsának tagja, a dél-dunántúli régiójának vezetője, a Jövő Bajnokai utánpótlásprogram országos koordinátora, valamint a PSN Zrt. úszó szakosztályát is ő irányítja.

Szabó Dániel

– A mostani munkájának egy része Budapesthez köthető. Fel sem merült, hogy ott folytassa pályafutását?

– 2017-ben kaptam felkérést a Magyar Úszó Szövetség sportigazgatói posztjára – árulta el lapunknak Jancsik Árpád. – Nagyon nehéz döntés elé állított, hiszen 12 év munkája került mérlegre. A költözést kizártnak tartottam, így 3 hónap próbaidőt kértem. Lett belőle 4 hónap, azonban az itthoni feladatok elvégzését nagyon megnehezítette a heti 3-4 nap budapesti munka. Nagyon szép időszak volt, de nem akartam abba a hibába esni, hogy túlpozicionálom magam, így ezt a vonalat elengedtem. A döntésemben az is szerepet játszott, hogy lehetőség adódott az akkori egyesületem, az ANK Úszóklub és a PSN Zrt. fúziójára. Ebben óriási perspektívát láttam.

– A fúzió beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

– Igen, és bízom benne, hogy a fejlődés töretlen marad. Az elmúlt két év alatt rengeteg minden történt, óriási meló van mögöttünk. A jelenlegi irodában dolgozó szakmai stáb több mint 100 gyermek úszásának lehetőségét biztosítja. A versenyzők kiszolgálása, versenyeztetése, utaztatása mind hatalmas háttérmunka. Az uszodában 2018 szeptemberében kaptam meg az úszószakosztály vezetését. Két teljesen más jellegű egyesületi munkát kellett összehangolni, figyelve arra, hogy megtartsuk mind a két helyen, ami jó és erősség, és ne sérüljön a szakmai irányvonal működő része.

– Jó kezekben vannak a pécsi tehetségek?

– Dr. Petrov Anatolij talán az egyik legelismertebb hazai paraúszó edző. Pásztory Dóra és Sors Tamás sikerei szélesebb körben is ismerté, elismerté tették a paraúszást. Hetvenkilenc évesen is aktív, nem is akárhogy, hiszen az ifjúsági válogatott Jászó Ádám felkészülését vezeti. Tari Imre olimpiai bronzig juttatta Kenderesi Tamást, általa van olimpikon úszója Pécsnek. Túros Máté irányításával Balogh Vivien idén ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon, most gőzerővel készülnek a jövő évi junior világbajnokságra. Sípos Tímea a legfiatalabb és egyben legsikeresebb úszója a Magyar Szervátültetettek Szövetségének. Az idei világjátékokon 3 aranyat is szerzett Módosné Iván Lili felkészítésével. Két paraúszónk készül a tokiói paralimpiára. Összefoglalva: ahol lehet ott vagyunk.

– Ha jól tudom, a szenior úszás felé is nyitottak.

– Így van! Sok volt úszó csatlakozik Ignácz Vendel vezette csapathoz. Idén a Torinói Európa-játékokon egy aranyat és két bronzérmet szerzett Dernik-Horváth Katalin frissen indult csoportunkból.

– Mik a további tervek a jövőre nézve?

– Idén szorosabbra fűztük a kapcsolatunkat a Pécsi Úszóiskolával, így szélesebb bázisból tudunk kiválasztani. A pécsi vízilabdával kiváló kapcsolatot ápolunk, szerencsére mindkét részről úgy gondoljuk, hogy erősíteni egymást kifizetődőbb hosszútávon. Egyedülálló módon elindítottuk a paraúszó utánpótlás csoportunkat. Itt nagyon a munka elején járunk ugyan, de hosszú évekre tervezünk.

Az egyetemmel is egyre szorosabbá válik a kapcsolat

Jancsik Árpád külön kiemelte a PTE Sporttudományi és Testnevelési Intézet, a Magyar Úszó Szövetség és a PSN Zrt. együttműködését.

– Az egyetemmel való közös munka azért is fontos, mert elsődlegesnek tartom, hogy a legelejétől jól képzett szakemberek vegyenek részt az úszás­oktatásában, hiszen a munkájuk nagyban fogja meghatározni, hogy mennyire képzett úszókat tudnak feladni a versenysportnak. Többek között ezért is öröm számomra, hogy dr. Tóvári Ferenccel közösen kiváló kapcsolatot tudtunk kialakítani a PTE TTK STI és Magyar Úszó Szövetség és a PSN Zrt. között. A jövőre nézve biztos vagyok benne, hogy sikeresen folytatjuk a megkezdett utat – fogalmazott Jancsik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában