Kosárlabda

2020.03.22. 18:03

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Lauberben 20 éve

Közel állt ahhoz húsz éve a MiZo-Pécsi VSK női kosárlabdacsapata, hogy egész Európát megdöbbentse, és kiejtse az egyik legerősebbnek tartott Bourgest az euroligából. Négy évvel később pedig már Iványiék örülhettek a rangadó végén.

Kvanduk Bence

Automatikusan generált description

Húsz évvel ezelőtt közel állt egy óriási bravúrhoz a MiZo-Pécsi VSK. A kontinens egyik legjobb csapata, a francia CJM Bourges ellen éppen csak lemaradt a női kosárlabda Euroliga elődöntőjéről. Pedig idegenben az első meccsen Rátgéber László tanítványai meglepték a franciákat. Iványiék harcossága, és eltökéltsége egy 60-53-as győzelemben csúcsosodtak ki 3500 néző előtt a francia katlanban.

– Az első félidőben a kosárlabdázás magasiskoláját mutattuk be a franciáknak, a másodikban pedig taktikailag nőttünk föléjük. Hihetetlen, ami velünk történt Bourgesban

– áradozott az első ­meccs után a mester sajátjai teljesítményéről.

A pécsi mérkőzésre rendkívül gyorsan fogytak ezt követően a jegyek, közel 6000 szurkoló zsúfolódott be a Lauber Dezső Sportcsarnokba, hogy tovább üvöltse a PVSK-t a következő körbe. Tuvicsék a biztatásnak is köszönhetően jól is kezdték a meccset. „Nagyon feszesen védekező, gyorsan vezetést szerző, ötletes támadásokkal előrukkoló magyar csapatot, egysíkú centerjátékot erőltető vendéggárdát láthattunk.” – írta kollégánk tudósításában az első percekről. A 7. percben 12-4-re ment már a Pécs.

A fantasztikus hangulat viszont nem tudta átlendíteni a legfontosabb pillanatban a holtponton Csákékat, akik továbbra is harcosan védték gyűrűjüket a második játékrészben, de a fáradtság miatt egyre pontatlanabbak lettek. A 14 órányi plusz utazás görcsössé tette a csapatot. Ám Iványi még így is mindössze 5 pontos hátrányban vezette a hajrára társait. Azonban a végletekig kifacsart alakulat már nem tudott rázni egyet magán, és 49-44-es vereséget szenvedett.

fotó_ MW

Rátgéber László a találkozó után egyenesen kijelentette, a franciák agresszív védekezése jelenti a kosárlabda jövőjét.

A döntő harmadik találkozót interneten is élőben követhette már a közönség. Az első 18 percben kosárra kosár volt a válasz, de azt követően biztos előnyt tudtak kidolgozni otthonukban a franciák, és kiejtették a Pécset az újabb pontszegény találkozón (52-41).

A kézilabdás eredményekre viszont felkapta a fejét Európa.

Kötélidegekkel jutottak a négybe

Négy évvel később aztán ismét a Bourges tornyosult akadályként Iványiék előtt a nyolc között. Franciaországban pedig megismétlődött a történelem. Óriási bravúrt végrehajtva nyertek a pécsi lányok, így ismét eldönthették a Lauber Dezső Sportcsarnokban a párharc kimenetelét.

Ahogyan 2000-ben, ekkor is tódultak a rajongók a csarnokba, ahol 5500 szurkoló éljenzett extázisban a végső dudaszónál. Ugyanis a PVSK 85-84 arányban győzött, és belépett a legjobb négy közé. Ott viszont botlottak, így a bronzért harcolhattak tovább, amit meg is szereztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában