Hogyan tovább?

2020.05.21. 17:03

Online tartja formában magát a baranyai sakkozók elnöke

Döntött a Magyar Sakk Szövetség, az országos csapatbajnokság elmaradt két fordulóját augusztus legvégén és szeptember közepén pótolják. Addig is naponta 15–20 játszmát vív különböző külföldi ellenfelekkel online Bóta András baranyai sakkelnök.

Horváth László

Fotó: Laufer László

Ha nincs verseny, ha nincs edzés, akkor a csapatjátékot űző vagy például a küzdősportos azért feltalálja magát. Otthon a négy fal között, esetleg az udvarban próbálja meg karban tartani az erőnlétét, vagy fut az erdőben, úgy várja a visszatérést.

De mit te tegyen a sakkozó, hogy friss maradjon az elméje?

– Vegyen részt az interneten keresztül online versenyeken vagy bújja a szakirodalmat, kiváló sakk-könyvek vannak – kezdte Bóta András, a Baranya Megyei Sakk Szövetség elnöke. – Én magam is minden nap játszom online, naponta 15–20 játszmát, rövid, 3 perces partikkal. Ellenfeleim között eddig volt már indiai, brazil, több arab és német, valamint orosz is. Ezek ingyenes lehetőségek, csak a Karmin SE-ből hatan-heten sakkozgatnak így.

Kialakította a folytatás forgatókönyvét a Szövetség

A Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) nemrégiben közzétette, hogy az országos csapatbajnokság le nem játszott két fordulóját augusztus 15-én és szeptember 13-án kell majd pótolni. Minden klub a hazai mérkőzéseit saját versenyhelyiségében bonyolítja le. A 2020-as átigazolási időszakot október 1. és 31. közöttre tette. A 2020/21-es bajnokság idén novemberben indulhat el. A megyei szövetségek saját belátásuk szerint dönthetnek a 2019/20-as területi bajnokságuk lezárásáról az aktuális állással, a semmissé tételéről az eddigi eredmények törlésével vagy az elmaradt fordulók pótlásáról 2020. augusztus 16. és szeptember 30. között azzal a kitétellel, hogy a területi bajnokság időpontjai nem ütközhetnek az NB-s időpontokkal.

– Hiányosnak találom a megjelentetett határozatot

– jegyezte meg Bóta.

– Nincs benne például szó az osztályozókról. És mi lesz a nyáron esedékes FIDE-versenyekkel? Azok biztosan elmaradnak, a pótlásukra nincs idő, és persze pénz sem. Nincs még meg a következő évi bajnoki kiírás, és nincs meg arra a nevezési határidő. Márpedig utóbbi záros, rövid időn belül arról dönteni kellene. Szívem szerint befejezettnek nyilvánítanám az idei idényt és már a következőben gondolkodnék. Szerte az országban a sakkcsapatok zöme önkormányzati támogatásból él, márpedig sok helyről hallani azt, hogy az most veszélybe került. Úgy látom, hogy ez nemcsak idei gond, hanem az elkövetkezendő legalább két évet is veszélyezteti. Hallani, hogy a csapatbajnokságban az eddigi 12-vel szemben csak 8 ül majd asztalhoz együttesenként a jövőben, ám nem ez a legjobb megoldás.

A sportvezető egyelőre kivár, július végéig nem dönt a három, le nem játszott megyei csb-forduló időpontjáról. Úgy gondolja, nem kell kapkodni. Különben is szerinte addig az országos szövetség is lépni fog az ügyben.

Négy baranyai együttes érdekelt

A sakkozók országos NB I. B-s csapatbajnokságának Charousek-csoport 10-es mezőnyében a Komló 9 forduló után a 8. helyen áll. Egy emelettel lejjebb az NB II. Asztalos-csoport 10 klubja között három baranyai van. A Karmin 7., a Komló II. 8., míg a Szentlőrinc a 9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában