Legendás csapat

2020.06.06. 13:30

Harminc éve emelhette magasba a kupát a PMSC

Harminc évvel ezelőtt emelhette magasba a kupát a PMSC egy remek szezon, és egy kiváló finálé után.

Kvanduk Bence

Remek idényt futott az 1989/1990-es szezonban a Pécsi MSC labdarúgócsapata. A bajnokságban a negyedik helyen zártak Garami József tanítványai, úgy hogy az őket megelőző Fradi ugyanúgy 13 győzelemmel, 9 döntetlennel és 8 vereséggel zárta az idényt. Sőt, még a két csapat gólkülönbsége is megegyezett. A koronát viszont nem az előkelő NB I.-es helyezés tette fel a szezonra, hanem a napra pontosan 30 évvel ezelőtt elnyert Magyar Kupa-trófea.

A PMSC az első körben még a megye I.-es Sajóbábonyon nehezebben vergődött át, de a Mádi Bányász (NB III.) már nem okozott különösebb problémát. A Dunaferrt oda-vissza kiütötték Czéhék. A pécsi odavágón 5-1-re nyertek 3000 rajongó előtt, míg a második meccsen is 46 perc alatt berámoltak hármat Csobothék a hazaiak hálójába.

Az elődöntőben az ETO ellen is mindkét meccsen nyerni tudtak. Otthon 6000 lelkes szurkoló előtt 2-0-ra, majd Győrben emberhátrányban 1-0-ra.

A fináléra Tatabányán került sor, ahova sok rajongó kísérte el a pécsi csapatot is. Összesen 3000-en voltak kíváncsiak élőben a találkozóra, amelynek a Budapest Honvéd a Disztl – Sallai, Ács, Bánfi, Cseh – Szíjjártó, Fodor, Sikesdi, Pisont – Molnár, Csehi tizeneggyel futott neki. A Pécs a Bodnár – Kónya, Márton, Braun, Palaczki – Megyeri, Bérczy, Czérna – Lovász, Nagy, Lehota felállásban kezdte meg a döntőt, méghozzá aktívan, Lehota beadását Lovász estében irányított kapura, azonban ebből még nem lett gól.

Bár a Pécs támadott, a Honvéd kemény közbelépésekkel meg tudta gátolni az előny kiharcolását, illetve Disztl bravúrral, valamint a kapufa is többször mentette meg a kispestieket. Például Márton távoli bombája is a felső lécen csattant, s bár a kipattanót a tökéletesen érkező Bérczy 20-ról a jobb felsőbe lőtte, les miatt érvénytelenítette a találatot a játékvezető.

A fordulás után tovább növelte a tempót a PMSC, aminek a 71. percben lett meg az eredménye, amikor ismét Bérczy talált a kapuba, ezúttal egy szöglet után fejelt védhetetlenül a hálóba.

A hajrában a kegyelemdöfést is bevitte a Pécs. Megyeri beadása után ugyan Czéh kapáslövését még kiütötte Disztl, de Lehota ismétlését nem érhette el, így pedig biztossá vált, hogy a PMSC emelheti magasba a trófeát.

Négyen ismételtek a győztes csapatban

A PMSC történetében harmadszor jutott 1990-ben a Magyar Kupa döntőjében. Ebből kétszer Garami József irányította az alakulatot, azonban az 1987-es finálét az Újpest ellen még 3-2-re elvesztette a Pécs.

Mindkét találkozón öten viselhették a PMSC mezét: Kónya, Márton, Czérna, Bérczy és Lovász ismételt ’90-ben.

A ’87-es döntőt megelőzően 1978-ban állt szintén a siker küszöbén a PMSC. Akkor a Népstadionban 20 ezer néző előtt a Ferencváros 0-2-ről felállva hosszabbítás után diadalmaskodott 4-2-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában