Modellezés

2020.06.14. 17:00

Kevesebb lesz a verseny, később indul a nagyüzem

Kevesebb lesz idén a versenyük a modellezőknek, a világ- és Európa-bajnokságot el is halasztották, azokat csak jövőre rendezik meg. Megkésve, a mostani hétvégén indul az évad, a kaposvári nyitányon a pécsiek képviseletében Baglyas János áll rajthoz. 

Horváth László

Furcsa helyzet: még el sem kezdődött az idei modellező-versenyévad és a korábban megtervezett teljes szezonnak már vége is van. Ennek a koronavírus-járvány az oka. És ezzel nemcsak a Pécsi Ércbányász Modellező Klub (PÉMK) sportolói vannak így, hanem minden más magyar versenyző is, aki ezt a sportágat űzi.

A repülősöknél máskor áprilisban szokott beindulni a nagyüzem, most ez elmaradt. Előbb a 2020-ban esedékes világ- és Európa-bajnokságot tették át jövőre, majd a Világkupa-sorozat összes eddigi futamát halasztották el. Utóbbiaknak nincs új időpontja, hírek szerint ebben az évben már nem lesznek VK-versenyek, legfeljebb kisebb jelentőségű nemzetközi megmérettetések.

– Nekünk az idei első várhatóan szeptemberben lesz, annak is első hétvégéjén Olaszországban

– mesélte Mohai István (60), aki 1970 óta igazolt versenyző, a Pécsi Modellező Klub képviseletében a repülőmodellek team racing (túra) kategóriájában áll rendszeresen rajthoz, az osztrák Hans Straniaiakkal az oldalán. Ebbe a mezőnybe a PMK egy másik párt is delegál, Baglyas Jánost és testvérét, Árpádot, míg Szvacsek Ferenc a sebességieknél indul. – Társam Ausztriában csiszolja a technikáját, ott gyakorol, idén még nem találkoztunk, ilyen korábban még nem fordult elő. Egyébként tizenkettedik esztendeje vagyunk már együtt. Jó az autómodellezőknek, ők a hétvégén már versenyezhetnek, a körpályás kategóriában Kaposváron rendezik meg az évadnyitót, ahol Pécset Baglyas János képviseli egyedül.

Ami pedig a létesítményeiket illeti, Pellérden megszűnt a rádiós műrepülők pályája, helyette viszont a pogányi repteret állandóan használhatják, ami nagy könnyebbség, mert így nem kell mindig eseti légtérengedélyt kérniük. A hajósok maradtak Orfűn, ott idén két országos bajnoki futamot terveznek, ha minden jól megy, valamikor ősszel tartják meg ezeket. Az újmecsekaljai modellezőbázis továbbra is a klub főhadiszállása, ott most nagy munkák folynak, az autósoknak off road (terep) pálya épül, amelyen ebben az évben már versenyeznének.

Körülbelül ötvenen vannak, nyolcvanöt éves a legidősebb

A Pécsi Ércbányász Modellező Klub 1957-ben alakult, 1970-ben avatták fel a ma is működő modellezőpályájukat a dr. Veress Endre utcában. Az első kontinensversenyre itt 1971. júliusában került sor, amikor megrendezték a körrepülő Európa-bajnokságot 16 ország 113 versenyzője részvételével (később 1993-ban egy újabb Eb-t) ebben a „műfajban.” 1982-ben ez volt a helyszíne a sebességi autómodellek Eb-jének, 1986-ban a körrepülő világbajnokságnak, Orfű pedig 2017-ben a vitorláshajó-modellek vb-jének. A PÉMK három szakágban érdekelt, autósai, hajósai és repülősei vannak. Körülbelül 50 taggal rendelkeznek, a legidősebb a 85 esztendős Wiszky Géza, ő repülőmodelleket reptet. A PÉMK legendás egyénisége a 2001-ben elhunyt néhai Mohai István volt, míg a jelenlegi elnöke Bognár Zoltán.

 

Címkék#modellezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában