Elköszönt

2021.01.13. 19:18

Már nem a focibírók főnöke Czakó Dénes

Már nem Czakó Dénes (60) a megyei focibírók főnöke, január elsejétől Nagy István lett a Magyar Labdarúgó-szövetség Baranya Megyei Igazgatósága Játékvezetői bizottságának elnöke.

Horváth László

December 31-én lejárt Czakó Dénes mandátuma, amit elmondása szerint nem akart meghosszabbítani. Utóda Nagy István lett.

– Volt benne jó is, rossz is – összegez, amikor röviden az elmúlt 12 évet méltatja. Ennyi időn keresztül volt Czakó Dénes az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága Játékvezetői bizottságának elnöke.

Czakó sikerként könyveli el, hogy ténykedése alatt minden meccsre tudtak játékvezetőt küldeni, bíróhiány miatt nem maradt el találkozó. Megjegyzi, hogy Baranyában minimális volt az őket ért inzultus a pályán vagy azon kívül. Rossz példaként egy megyei III-as bajnokit emleget, a sípmester akkori bántalmazásából rendőrségi ügy is lett.

– Örömteli, hogy évente legalább egy ember felkerült az országos keretbe, és hárman (Sípos Katalin, Georgiou Theodorosz, valamint Legeza László) a FIFA-tól is rendszeresen kaptak feladatot. Ami a tavaly őszi idényt illeti, a járvány miatt különleges helyzet alakult ki, már csak ezért is emlékezetes számomra a búcsú. Sok meccs elmaradt, emiatt korán, már január 17-én folytatódik a bajnokság a megyében. Lesz olyan csapat, amelynek gyorsan sok mérkőzést kell egymás után lejátszani. Gondolok itt elsősorban a Pécsváradra, amelynek 23 bajnokit kell bepótolnia, de csak 21 hétvége van, mert a szezont május végére le kell zárni.

Tőle tudjuk, hogy Baranyában jelenleg 90 működő játékvezető van, ez jobb a megyénkénti országos átlagnál. Így be tudtak segíteni másoknak, a szomszédos megyéknek (Somogynak és Tolnának) alkalmanként bírókat kölcsönözhettek.

A most búcsúzó Czakó a futballtól nem szakad el, marad az NB III-as országos ellen­őri keret tagja.

Nem lesz bíróbál, de tanfolyam igen

A koronavírus-járvány közbeszólt, miatta módosultak a megyei labdarúgó-játékvezetők rendezvényei. A nyári, bajnokság előtti edzőtábort ugyan megtartották, de csak egynapos volt. Elmaradt a baranyai focibírók Jakab Antal-emléktornája, miként az országos Sípmester Fesztivál is. Idén lefújták a hagyományos bíróbált is, ami január végén a pécsi Laterum Szállóban szokott lenni. Lesz viszont játékvezetői tanfolyam, január végi kezdéssel, erre még jelentkezhetnek a vállalkozó szelleműek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában