Vízikosárlabda

2021.02.02. 18:11

A szlovén ligában játszanak a pécsiek

Hazai bajnokság nincs, de külföldi kapcsolatok vannak. Vízikosárlabdában Pécsett is működik egy csapat, a tagjai nagyon lelkesek. Edzések azonban a vírusjárvány miatt most nincsenek.

Horváth László

Vízikosárlabda. Egy olyan sportág, amely csak nagy ritkán szerepel a hírek között. Ennek tudható be, hogy ezen sorok írója is azt hitte: Pécsett már nem is űzik. Pedig igen, erről Sztojkovics Éva, az egyik játékos győzött meg.

Igen, az a Sztojkovics, az egykori kiváló kosaras, a PVSK volt sztárja. Elmondása szerint 17 éve játssza ezt a játékot, a 2000-es évek elején alapított Pécsi Vízikosárlabda Klub színeiben. Nem volt alapító tag, csak később kapcsolódott be az ott folyó munkába. A keretükben 16–18-an vannak, akad közöttük restaurátor, orgonaművész, cégtulajdonos, középiskolás, edző (Szentendrei Áron) is.

Hosszú éveken keresztül Sztojkovics volt az egyetlen nő a csapatban. Amikor még nem zárták be a Hullámfürdőt, hetente háromszor edzettek. Hazai bajnokság nincs, a szlovénben szerepelnek, a mérkőzések torna-rendszerben folynak, így minden évben a baranyai megyeszékhely is házigazdája egy, több együttesből álló nemzetközi megmérettetésnek. Emellett részt vesznek Olaszországban rendezett tornákon is. Edzőjük nincs, de így is fel tudnak készülni a mérkőzésekre. A pécsi gárdán kívül Magyarországon csak egy csapat van, az a fővárosban működik, ám ők csak a pécsi csapat által szervezett rendezvényeken vesznek részt.

– A vízikosárlabdában, vagy ahogy külföldön hívják, az aquabasketben, olyanok tudnak jobban érvényesülni, akik jól és gyorsan úsznak, emellett természetesen a dobástechnikának is kiemelt szerep jut. – mesélte Sztojkovics, aki 2004-ben hagyta abba a hagyományos kosárlabdát, a hétköznapi életben a Rátgéber-féle Nemzeti Kosárlabda Akadémia létesítményvezetője. – A játék minden percét élvezem, a mozgás, a játék élménye mellett a társaság is kiváló. Sajnos, a vírusjárvány miatt most nincsenek edzések, ezért maradt az otthoni szobabiciklizés. Nagyon várom már, hogy visszatérhessünk a vízbe. Remélem, hogy erre minél előbb sor kerül. A sokéves kosaras pályafutásomnak „hála” a térdeim nagyon oda vannak, azoknak is jót tesz a tempózás a medencében.

Eltérőek a szabályrendszerek

A vízikosárlabda (waterbasketball, aquabasket, vodna kosarka) a vízilabda és a kosárlabda szabályait ötvöző sport. A legkomolyabb művelői a szlovének, de Szlovénián kívül ismert Olaszországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban, azonban jelenleg különböző felszerelésekkel és eltérő szabályrendszerben játszanak az egyes országok sportolói. Magyarországon a Pécsi Vízikosárlabda Klub (PVKK) tagjai művelték először ezt a sportágat, 2007-ben Budapesten is megkezdte működését egy csapat, a Budapesti Medúzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában