Úszás

2021.10.14. 13:01

Még sokat érhet a kereszttűzben Turós Máté türelme

Tari Imre nyugdíjba vonulását követően Turós Máté, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszóedzője vette át az olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó, Kenderesi Tamás felkészítését. A fiatal tréner céltudatosan és motiváltan vágott bele élete egyik legnagyobb szakmai kihívásába.

Móga Richárd

– Hogy jellemezné magát edzőként?

– Agilis és motivált vagyok a jelenlegi helyzetben. Alapvetően egy türelmes és empatikus edzőnek tartom magam, ami megkönnyítheti és segítheti adott esetben a közös munkát a versenyzőimmel. Igyekszem az idősebb kollégáktól a kapott tudást hasznosítani, és elsajátítani.

– Mennyire alakult át az élete, amióta Kenderesi is a tanítványa?

– Nem számottevően. Volt is és van is mellette más válogatott versenyzőm, így nem idegen a dolog. Persze ők nem rendelkeznek ilyen eredményekkel, de feladat velük is akad bőven. Itt nagyobb a felelősség.

– Az olimpia után mennyire kell mentálisan felhozni Kenderesit?

– A sportolóm az olimpia után nem küzd különösebben nagy lelki terhekkel, így nem szükséges a szokásosnál nagyobb munkát fektetnünk a mentális felkészítésébe.

– Akkor mire kell a legnagyobb hangsúlyt fektetniük?

– A jelenlegi helyzetünk igen különleges. Az edzőváltás miatt a legfontosabb az, hogy a közös munkában egymásra tudjunk hangolódni, és megtaláljuk a megfelelő összhangot. Talán ezekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnünk. Természetesen csak a következetes és kemény munkát követően.

– Mit lehet még kihozni a magyar úszóból?

– Egy szép teljesítményt a párizsi olimpián mindenképpen meg lehet célozni. Emellett remek eredményeket lehet elérni az addig vezető úton, az Európa-bajnokságokon, illetve a világbajnokságokon is.

– Mik lesznek a következő időszak kihívásai Kenderesivel?

– A közeljövőben a novemberi rövidpályás országos bajnokságra készülünk, majd azt követően a decemberi rövidpályás világbajnokságra, amelyek az olimpia utáni hosszabb pihenő miatt nagyobb kihívást jelentenek. Természetesen önmagában a 25 méteres medencében rendezendő versenyek is kicsit másabb felkészülést igényelnek, mivel a fordulókon és az azokból való kijövetelekben van még hova fejlődni.

Babérokra tör

Az elődjének köszönheti Turós Máté, hogy egy ilyen nemes feladatot kapott. Fiatal kora ellenére, tíz éve úszóedzőként tevékenykedik. Tanítványai között szerepelt többek között Balogh Vivien is, aki 2019-ben a junior nyílt vízi Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert 7,5 kilométeren, előtte pedig a korosztályos VB hetedik helyezettje volt.

Turós is úgy vélekedik, hogy sikereit elsősorban Tari Imrének köszönheti, aki fokozatosan lépkedve segítette az edzői munkában. Ráadásul Rio előtt Kenderesi olimpiai felkészítésébe is bevonta a fiatal trénert Tari Imre. Emellett úgy gondolja, hogy butaság lenne megváltoztatni azt a bevált edzésmódszert, amit Tari Imre dolgozott ki, azonban az újításról nem mondana le, például Kenderesi fejlődésének lehetőségét abban is látja, hogy a sportoló új úszásnemek felé nyisson, és nem tesz fel mindent egy lapra. Közös munkájukat tekintve nem titok, hogy egy nagyon erős és gyors első száz méterre szeretnének építeni, és még erősebb fegyverré fejleszteni az utolsó hosszt. Mindemellett megnyugvást jelent Turós Máté számára, hogy Tari Imrére is bármikor számíthat, ha úgy adódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában