Labdarúgó-játékvezető

2022.01.25. 11:00

Bizderi belekóstolt a nemzetközi fociba

Baranya megyében kilencven aktív labdarúgó-játékvezető van jelenleg, közülük négy nő. Az országos keretnek három hölgy a tagja, ők rendszeresen kapnak küldést idehaza a legmagasabb női osztályokba, sőt egyikük FIFA-bíróként működik nemzetközi mérkőzéseken is.

Horváth László

Bizderi Nikolett, Urbán Eszter, Polyxeni Irodotou és Ioanna Allayiotou

Fotó: I.A.

A férfi labdarúgó Európa-bajnokságok történetében a francia Stéphanie Frappart személyében először lesz nő a közreműködő játékvezetők között. Az európai szövetség (UEFA) közölte a tornán résztvevő bírók 18 fős listáját, amelyen Frappart ugyan nem kapott helyet, de a kiegészítő személyzetnek tagja lesz, azaz negyedik játékvezetőként vagy tartalék asszisztensként szerepel majd a nyári Eb-n. 

 

A francia bíró az elmúlt két évben már többször történelmet írt: ő volt az első, aki a férfiak között élvonalbeli bajnokit, Bajnokok Ligája-összecsapást, illetve világbajnoki selejtezőt is vezetett. A tavalyról elhalasztott kontinensviadalon összesen 18 játékvezető dolgozik majd. Magyar bíró ezúttal nem kapott meghívást. 

 

De mi a helyzet a női focibírókkal Baranyában? A megyében 90 labdarúgó-játékvezető működik, köztük négy hölgy van. Utóbbiak közül hárman (Sípos Katalin, Bizderi Nikolett és Kasza Kitti) az országos keret tagjai. Sípos már évek óta FIFA-játékvezető, Bizderinek pedig most volt az első nemzetközi küldése, amely Hollandiába szólította. 

 

– Mindhármukat rendszeresen foglalkoztatják idehaza, úgyhogy nem panaszkodhatunk – mondta Nagy István, az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága Játékvezetői Bizottságának elnöke. – Most folyik az alapfokú tanfolyamunk, erre 30 baranyai jelentkező van, közöttük két hölgy is. Így ha sikeresen teljesítik az elméleti és a fizikai követelményeket, akkor a megyében 6 főre emelkedik a női játékvezetők száma. 

 

A most folyó baranyai játékvezetői tanfolyam egyik női résztvevője Horváth Lea (26). A Pécsett élő hölgy már nagyon várja, hogy április elején sikeres bírói vizsgát tehessen. 

– A párom is játékvezető, Győr-Moson-Sopron megyében működik – mondta Lea. – Ő is nagy focibarát, akárcsak én. Utoljára karácsony előtt voltam futballmeccsen, a Fradit láttam élőben. A női bíráskodásról az a véleményem, hogy a fociszeretet nemcsak a férfiak kiváltsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában