Vízilabda

2022.10.18. 14:30

Vári Attila a vízilabda új nemzeti otthonát építi

A napokban lemondott tisztéről Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke. A korábbi pécsi sportvezető a Dunántúli Naplónak most bővebben is részletezte az okokat – miközben már további terveit is elárulta.

Szűcs Zsolt

Forrás: MW

– Most jött el a lehetőség nagy álmunk megvalósítására, miközben a szövetség is olyan szakmai és anyagi biztonságban van, hogy nyugodt szívvel hagyom utódomra – foglalta röviden össze a kettős okot a játékosként két olimpiai bajnoki címig jutó sportvezető. 

A szakmai oldalon értve, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség az általa irányított négy esztendőben a korosztályi képzés szinte teljes reformjába fogott, a klubok sokasága alakult vagy erősödött remek képzőhelyekké. Aminek az eredménye az utánpótlás-válogatottak nemzetközi sikereiben csúcsosodott ki – hogy mást ne mondjunk, a már a PVSK OB I-es gárdájában is jeleskedő Gaszt Roland, illetve az egy korosztállyal fiatalabb Tóth András révén a tíz esztendőn át Vári Attila által irányított PSN Zrt. vitrinjébe is került az idén egy-egy világbajnoki trófea.

Emellett a covid-sújtotta, gazdasági kihívásokkal küszködő helyzetben is sikeres világesemények sorával öregbítette a hazai sport hírnevét a szövetség, amely ezzel együtt stabil anyagi háttérrel halad tovább az eltervezett fejlődés és célok megvalósítása útján.

Ennek egyik meghatározó intézménye lehet az a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ, amelynek előkészítő menedzselése Vári Attila szerint ebben a fázisában immár teljes embert kíván. Ő pedig erre szeretné fordítani minden erejét. Ahhoz ugyanis, hogy a magyar póló 9 olimpiai és 8 vb-aranyat kovácsoló tradícióira alapozva sikerrel verhesse vissza a mindjobban megerősödő trónkövetelők támadásait, elengedhetetlen egy nívós képzőközpont, amilyennel a feltörekvő pólónemzetek sora is már rendelkezik. Amelyben egy fedél alatt egyesülhet a korosztályos és felnőttválogatottak szakmai képzése, a legmodernebb orvosi és sporttudományos vizsgálatokkal, technológiákkal megtámogatva; ahol legjobb egyetemeikkel karöltve emelhetik új dimenzióba a szakember(edző)képzést is; edzőtáborokban, konferenciákon fejlesztve közös tudásukat.

Ahogy Vári Attila a jelenlegi energiaproblémákra is utalva hozzáteszi, természetesen önfenntartó, megújuló energiákra alapozott fejlesztés keretében. És nem is egy holnapi első kapavágással, de már kész tanulmánytervekkel, fenntartható koncepcióval megalapozottan. Időtávlatban a párizsi olimpiára is utalva, de saját jövőképét is kiegészítve azzal zárva, hogy „már minden erőnkkel 2024-re készülünk!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában