Kátyúzásokat is nyerünk

2023.03.30. 15:58

Amatőröknek is jut Tour-túra a rangos futamon

Szűcs Zsolt

Fotó: Czinege Melinda

A világhír mellett némi kátyúzást is nyer a város a Tour de Hongrie Pécsre érkeztével: a napokban a szervező Vuelta Sportiroda szakértője a helyi szervezőkkel, a Biokommal, illetve a biztosításért felelős rendőrökkel végigjárta az útvonalat, és bejelölte, merrefelé kell foltozgatni az úttestet a rangos verseny május 12-ei, harmadik, Kaposvárról Pécsre érkező városi szakaszán. Miközben ugyanis világszerte megfigyelhetjük, hogy már nem alapfeltétel a jégpálya-minőségű terep, hiszen sok helyütt száguld újabban kockaköveken is az elitmezőny, a pécsi útvonal egy részén azért még találtak a kerékpárok versenytempójának biztonságához szükséges kátyúzni való részeket. Most a pécsi szakasz mellékútjait járták be, a Komlói és a Zsolnay utak ugyanis nem városi, hanem országos közútkezelői fenntartásúak.

Ahogyan arról már korábban többször is hírt adtunk, a verseny mindenütt teljes útlezárás mellett halad majd, így természetesen Pécsett is kiemelkedően nagy forgalomkorlátozásra készülhetünk.

A mezőny pénteken pontban 12 órakor rajtol majd el a harmadik szakaszon Kaposvárról, Baranyába pedig Szentbalázs és Gödre között érkezik, az időterv szerint 12.45 körül. Onnan aztán Baranyajenő, Sásd, Oroszló, Magyarszék és Mánfa érintésével északról, a Komlói úton száguld be először Pécsre 13.50-kor, hogy aztán a Hársfa, Engel János, Zsolnay, Rákóczi utcákon át a Széchenyi térre érjen. A városban a neheze ezután következik számukra, hiszen onnan a Hunyadi, Aradi, Bartók, majd a kuriózum-meredek Bárány utcákat leküzdve Lapis, Orfű, Magyarhertelend és Magyarszék felé, majd ott Mánfa felé visszakanyarodva nekifussanak az újabb két ugyanilyen, baranyai-pécsi körnek.

A fenti szakaszokon tehát a karaván első autójának érkezte előttől a délután fél ötre tervezett állatkerti cél-befutóig számíthatunk korlátozásokra, buszterelésekre – vagy, hogy sokkal inkább a másik oldalról közelítsünk az egész rendezvényhez, ebben az időszakban nyílik lehetőségünk egy eddig soha nem látott rangos kerékpárversenyen Pécsett is az útvonal mentén biztatni a kerekeseket.

Amint arról a pécsi szervezőtárs PSN Zrt. munkatársai lapunknak beszámoltak, a Széchenyi tértől északra, az állatkertig tartó szakaszon már 12 órától lezárják a terepet – ám ezt saját kerékpárosaink érdekében. A tervek között szerepel ugyanis egy olyan betétfutam megszervezése is, amelyen régiónk lelkes amatőr, vagy akár igazolt bringásai is versenytempóban, időméréssel tekerhetnének föl a Széchenyi tértől az állatkertig, összehasonlítva saját idejüket az igazi profikéval. Némi különbséget azért sejtet, hogy a szervezők az időterv tartása érdekében csak azok nevezését fogadják majd be, akik vállalni tudják e szakaszra a 30 perces limitidő tartását; pécsi amatőrversenyzők már le is tesztelték a – nem lezárt – pályát, és éppen húsz percen belülre jutottak. Elárulhatjuk, a TdH-futamon a legjobbaknak erre 8 percet szán az előzetes időterv – lesz tehát különleges látnivaló ezen a hegyi hajrá szakaszon is.

Percre lebontott időterv a Tour de Hongrie weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában