Kosárlabda

2023.07.05. 09:29

Első világversenyén is lehet Rátkai Eszter remeklésére számítani, sőt, az éremről sem tett le

Két baranyai játékossal a fedélzeten szerdán 13 órától már a nyolcaddöntőben bizonyíthat a magyar válogatott a konyai U18-as női Európa-bajnokságon Olaszország ellen. Rátkai Eszter, az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapatának fiatal tehetsége nyilatkozott lapunknak.

Móga Richárd

Forrás: FIBA

Kedden a pihenőnapját tölthette a magyar válogatott, de szerdán már kezdődnek a nyolcaddöntő párosításai a konyai U18-as női Európa-bajnokságon, ahol a mieink Olaszország ellen léphetnek parkettre, majd a következő körben a Szlovénia–Izrael párharcból kapnak ellenfelet. 

Tegyük hozzá, nem indult túlságosan jól a torna, hiszen a nyitányon a végső győzelemre is esélyes Franciaország 61–41 arányban jobbnak bizonyult. Mindenesetre a találkozót sikerült jól kezdeni. Strausz Edina két találatával és Fárbás Eliza triplájával 7-4-re vezettünk. Amikor pedig Rátkai Eszter hárompontosa is célt ért, már 10-4 állt az eredményjelzőn. Innen 7-0-val fordítottak a franciák, de Szücs Gréta duplájával 12-11-nél még visszavettük a vezetést. Az első negyed hajrájára már egyértelműen megmutatkozott riválisunk fizikális fölénye. 

A folytatásban egyre nehezebben lehetett feltörni a tavalyi U17-es világbajnoki bronzérmes és U16-os Európa-bajnok válogatottjaikra építő franciák szigorú védekezését, így végig csak futottunk az eredmény után. 

A második játéknapon egy magabiztos siker következett Lengyelország ellen (79–40), ráadásul a baranyai kötődésű fiatalok is sziporkáztak. A Törökország elleni csata is komoly téttel bírt, de szerencsére sikerült nyerni (67–48), így csoportmásodik lett a válogatottunk. 

– Nem keseredtünk el az első mérkőzés után, az agresszivitást és a kemény játékot próbáltuk átmenteni a csoport két további meccsére – összegezte az eddigieket Rátkai Eszter. – Az új szerepkörömet, ahol és ahogyan játszom még szoknom kell, de minden erőmmel azon vagyok, hogy segítsem a csapatot. Voltak már jobb meccseim is, de ez az első világversenyem, fiatalként vagyok a csapatban, remélem lesznek még olyan meccsek, ahol még többet meg tudok magamból mutatni, és ez győzelemmel is párosul. 

Az NKA Universitas PEAC nőikosárlabda-csapatának kiválósága, Rátkai Eszter a franciák ellen kilenc, a lengyelek ellen nyolc, a törökök ellen pedig hat pontot jegyzett. A PEAC második számú csapatának egyik kiemelkedő játékosa, Szakolczi Diána a nyitányon és a törökök ellen sem volt eredményes, de a második mérkőzésen négy egységet tett a közösbe. 

– Nagyon kemény és küzdelmes mérkőzésre számítok, de ha a védekezésünk rendben lesz és továbbra is csapatként fogunk játszani, akkor győztesként készülhetünk a negyeddöntőre. Márpedig a minimális célunk a negyeddöntőbe kerülés, de hiszem, hogy ez a csapat képes bravúrokra, és akár éremért is játszhat – vélekedett Rátkai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában