Sakk

2023.10.18. 14:00

Tizenegy évesen már felnőtteket ver

Csiszár Vivienből még nagy sakkozó lehet. Csupán 11 éves, de felnőtteket is legyőz. Az utolsót az NB II.-es országos csapatbajnokság nyitófordulójában tette meg, amikor a komlói színekben indult ifjú hölgy egy nála papíron sokkal erősebb és idősebb kaposvári sportolónál bizonyult jobbnak.

Horváth László

Forrás: Cs. V.

Az a bizonyos alma  nem esett messze a fájától, hiszen édesapja és édesanyja is versenyszerűen sakkozik, a Komlói Bányászt erősítik, előbbi, Csiszár Csaba (51) nemzetközi mester, utóbbi, Csiszár Viktória (41) pedig FIDE-mester. De ezt a sportágat választotta a nála három és fél évvel fiatalabb húga, Fanni is, igaz ő nem járkál versenyekre.

– A lányokat mi, szülők tanítottuk meg erre a játékra, de nem erőltettük rájuk az akaratunkat. Vivien két-három éve játszik komolyan, tavaly már bemutatkozott az NB II.-ben – mondja Csiszár Csaba. 

Kitűnő tanuló, ötödikes. Egyelőre még nem cél nála a profi sakkozás, élvezi a gyermekkort, de amikor csak teheti versenyeken indul. Az 1203 FIDE Élő-pontszámmal rendelkező Vivienre nagyon büszke az egész család. Szinte minden nap sakkozik, jobbára otthon, de természetesen a sportkörnél is vannak edzések, ugyanis ott foglalkoznak utánpótlás-neveléssel is. A tehetséges kislányt a szülőkön kívül jelenleg Haszon Dávid és régebben Fekete Lajos edzette. Vivien legközelebb október 29-én Decsen a nemzeti csapatbajnokság II. osztályában méretteti meg magát a Komló színeiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában