Kosárlabda

2018.02.20. 15:01

A csapatérdek most felülírja az egyént

Nem először fordul elő, hogy a PINKK-Pécsi 424 női kosárcsapatánál Laczka Miklósé a lett a feladat, hogy sikerre vigye a gárdát. Jens Tillman távozása után ismét a fiatal pécsi szakemberre vár a feladat, hogy összekapja a kissé megtépázott rózsaszíneket.

Szakács Miklós

A 90-e években, meg kicsit később, a 2000-es évek elején a Honvéd labdarúgócsapatánál volt egy edző, aki mindig jött, ha nagy volt a baj. Ha kellett, egy meccsre ugrott be, ha az élet és a klubérdek úgy kívánta, akkor akár félszezonokat is végigdolgozott. Szurgent Lajos neve talán nem annyira ismerős a pécsi kosárlabda berkein belül, de Laczka Miklósé már annál inkább.

A PINKK-Pécsi 424 női kosárlabdacsapata a múlt héten közös megegyezéssel szerződést bontott a svéd Jens Tilmannal, egyúttal azt is bejelentette a klub, hogy a szezon végéig Laczka Miklós látja el a vezetőedzői feladatokat, a munkáját pedig Iványi Dalma segíti majd. Laczka jó ideje dolgozik a csapatnál, volt már korábban vezetőedző, de Halmai Gábor, majd múlt hét végéig Jens Tillman munkáját is segítette már. Most pedig ismét a kezébe kerül a karmesteri pálca. Nagy kérdés, hogy a pocsék formában lévő PINKK-nél vajon sikerül-e majd a tűzoltás. Már, ha ez egyáltalán tűzoltás.

– Én abszolút nem így gondolok erre a feladatra, hiszen ha tűzoltásként fognám fel, abból nagyon nehéz lenne továbblépni – szögezte le rögtön a nagyon fiatal, 27 éves szakember. – Ebben a helyzetben nem nagyon van más választása a csapatnak, minthogy valamennyire el kell felejtenie azt, ami eddig történt.

Sajnos van is mit, hiszen a PINKK idén eddig mind az öt bajnokiját elveszítette, és jelen pillanatban a tabella nyolcadik helyén áll. Nincs mese, ha meg akarják tartani a rájátszásba jutást érő helyet, akkor a hátralévő négy mérkőzésükből a két idegenbelit meg kell nyerniük a rózsaszíneknek. Azok ugyanis a az MTK és a Vasas ellen lesznek, épp velük küzdenek most a nyolcadik helyért.

– Mentálisan jelenleg nagyon nehéz helyzetben van a csapat, ebből az állapotból ki kell lépnünk – mondta Laczka. – Nyilván az előttünk álló időben taktikailag több dolgot is át kell beszélni, és sok apróságon kell változtatnunk. Szeretném leszögezni, hogy ez véletlenül sem az elődöm kritikája. Amit Jens akart megvalósítani, mentalitásban és szakmai értelemben is teljesen rendben volt. Ő most először dolgozott a hazáján kívül, talán emiatt nem sikerült mindent átülteni úgy, ahogyan szerette volna. Most már viszont csak azzal kell foglalkoznunk, hogy az előttünk álló feladatokra koncentráljunk. Védekezésben például át kell ültetni csapat szintre azt az intenzitást és sebességet, amire egyébként a játékosok egyénileg képesek, a támadójátékunkat pedig sokkal folyamatosabbá kell tennünk. Ebből egy kicsit már viszont is láttam a BEAC ellen a hétvégén, csak sajnos nagyon gyenge volt a dobószázalékunk.

Laczka azt is kifejtette, hogy ő jelenleg teljesen háttérbe szorítja azt, hogy a „tűzoltó” szerep mit is jelent neki személyesen.

– Ez most egyáltalán nem fontos, nem kell mást csinálni, csak dolgozni – jelentette ki az edző. – Ha valamit, akkor ezt elvárom a játékosoktól. Most félre kell tenni mindenkinek az egyéni érzéseit, és arra kell összpontosítani, hogy az MTK és a Vasas ellen nyerni tudjunk. Azt gondolom, hogy ennek a csapatnak képesnek kell lennie arra, hogy mondjuk egy Győr szintű gárdával meccsben legyen, közben pedig a velünk azonos erősségű ellenfeleket meg kell tudni verni. A cél tehát az, hogy meglegyen a felsőházi rájátszás. Ennek kiharcolására van még négy meccse a PINKK-nek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában