Kék hírek, bulvár

2013.08.08. 15:40

Ősszel több, nagy port kavart büntetőper is befejeződhet

A kirobbantásakor hatalmas port kavart, a pécsi egyházmegyével kapcsolatos, vélt visszaélések kapcsán végül csak a volt vagyonkezelőt vádolták meg, akinek az ügye ősszel ítélettel zárulhat. Ennél később várható viszont határozathirdetés a pécsi egyetemi vesztegetési perben.

Babos A. – Máté B.

Ősszel ítéletet hirdethet a bíróság W. Gyula, a pécsi egyházmegye volt vagyonkezelőjének ügyében. Hűtlen kezeléssel, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és számviteli fegyelem megsértésével vádolják.

Az egyházmegyével szembeni vélt visszaélések miatt 2010 őszén tettek feljelentést többen is, súlyos törvényszegésekről beszámolva, azonban a nyomozás során ezek többségében megszüntették az eljárást, mert nem volt megállapítható, hogy bűncselekmény történt volna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ügyészség végül csak W. Gyula (jobbra) ellen emelt vádat
[/caption]

Így többek között nem javasolt a rendőrség vádemelést ingatlanokkal, pályázati pénzekkel kapcsolatos visszaélések ügyében, és szexuális zaklatás miatt sem. Végül W. Gyula lett az egyházmegyével kapcsolatos eljárás egyetlen vádlottja. A bűnösségét tagadó férfi az ügyészség szerint felelős többek között azért, hogy munkáltatói kölcsön címén 89 millió forintot fizetett ki az egyházmegye olyan személyeknek is, akik nem álltak alkalmazásban.

Mindeközben két, az üggyel részben összefüggő másik perben is ítélet született. Tavaly nyáron jogerősen veszített volt munkáltatója ellen W. Gyula, aki azt kérte, állapítsák meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követelt. Bűncselekmény hiányában a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette áprilisban az eljárást abban a perben, amit egy magánszemély ellen indított rágalmazás miatt Mayer Mihály. Korábban egy bíróság megállapította ugyan az illető felelősségét, a megismételt eljárás során ezzel ellentétes döntés született.

Bíróság előtt az életfogytiglanra ítélt P. László is

A rövidesen véget érő tárgyalásmentes időszak után beindul a bírósági nagyüzem, több, közérdeklődést és közfelháborodást keltő ügy zárulhat ítélettel. Augusztus 28-án eldől az ítélőtáblán, hogy szabadulhat-e valaha vagy sem a tényleges életfogytiglanra ítélt P. László a börtönből. Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosa enyhítésért fellebbezett, ezért másodfokon folytatódik a büntetőper.

Ősszel bíróság elé áll Ny. Zoltán, Páva Zsolt, Pécs polgármestere lányának támadója is, csak még azt nem tudni, hogy hol. Amint arról hírt adtunk, a Pécsi Járásbíróság elfogultságot jelentett be, ezért az eljáró bíróságot a törvényszék jelöli majd ki, nem zárható ki az sem, hogy a perre nem Baranyában kerül sor.

Szintén ősszel hirdethet a tábla jogerős ítéletet annak a huszonegy éves nőnek az ügyében, aki Pécsszabolcson végzett csecsemőjével – első fokon tizennégy évvel sújtotta a bíróság. Mindezek mellett lezárulhat annak a német állampolgárságú férfinak és nőnek a pere, akiket azzal vádolnák, hogy élve elástak egy német házaspárt Mohácson.

A vesztegetési per évekig eltarthat még

A hatodrendű vádlott meghallgatásáig jutottak el a Győri Törvényszéken a pécsi egyetemi vesztegetési ügyként elhíresült büntetőperben, az első fokon indult eljárásban a nyári ítélkezési szünet előtt. Tekintve, hogy huszonhét személy ellen folyik az eljárás, és a tárgyalást vezető bíró, dr. Bóka Tibor kifejezetten akkurátusan, semmit nem elhamarkodva dolgozik, a vádlottakat védő ügyvédek szerint elképzelhető, hogy csupán két vagy három év múlva lesz ítélet a perben első fokon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ma az elsőrendű vádlott, I. Gábor is szabadlábon védekezhet
[/caption]

A szeptemberben folytatódó perben azonban újabb fordulatot hozhat (és nem siettetheti az ügy előremenetelét) az a napokban kiderült körülmény, miszerint a korábban a vádat képviselő ügyész, a Baranya Megyei Főügyészség munkatársa megbízásos kapcsolatban állt a sértettel, a Pécsi Tudományegyetemmel. Az érintett ügyész ugyanis egy Nagykozárban bejegyzett, az egyetemnek is dolgozó oktatási bt. kültagja, a beltag pedig az ő felesége. Úgy tudjuk, azóta az ügyész elfogultságot jelentett be.

Lapunk nem hivatalosan arról értesült, hogy a cég megbízási szerződését egy időben éppen a per elsőrendű vádlottja, a volt gazdasági főigazgató bontotta fel, amit később tudomásunk szerint újrakötöttek. Az egyik vádlott viszont a fentiek miatt azzal a beadvánnyal élt, hogy a Győri Törvényszék mondja ki a Baranya Megyei Főügyészség összeférhetetlenségét. Tudomásunk szerint erről még nem határozott a bíróság.

Immár egyetlen vádlott sem ül előzetes letartóztatásban, az elsőrendű vádlott, I. Gábor is szabadlábon védekezhet. Az egyik legfontosabb mozzanat az volt, amikor ő vallomást tett, ám a vesztegetési ügyről csupán annyit mondott, ártatlannak tartja magát.

A perben huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!