Közélet

2008.11.01. 14:38

Bezárhat a pécsi állatkert?

Környezetvédelmi okokból bezáratja a zöldhatóság a pécsi állatkertet, ha megszakad az intézmény átköltöztetésének előkészítési folyamata - mondta Jeszták Lajos, a szervezet dél-dunántúli vezetője.

Forrás: MTI

Indoklása szerint bár az állatkertnek 2011-ig szól a működési engedélye, nem tudott maradéktalanul eleget tenni az állatok tartási körülményeinek javításával és a vadaspark alatt húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak. Az előbbi bizonyos állatok bemutathatóságának korlátozásával szankcionálható, az utóbbi esetén pénz hiányában a bezárás vagy a költözés jelenthet megoldást.

Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat szeretné megmenteni állatkertjét, már csak azért is, mert a kifutók szakszerű szigetelése 800 millió forintba, vagyis annyiba kerülne, mint egy új, európai uniós támogatású vadaspark-beruházáshoz szükséges városi önerő. A baranyai megyeszékhely közgyűlése várhatóan november 20-án dönt a forrás biztosításáról, s pályázati támogatás elnyerésével, összesen 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel az intézmény 2011 nyarán már új helyen fogadhatja a látogatókat.

Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója is a költözést támogatja, akkor ugyanis nem három, hanem 10-12 hektár állna rendelkezésre a kétszáz faj ezer egyedének bemutatására.

Elismerte, hogy a vízbázis védelmével továbbra is vannak problémák, ám az állatok tartására vonatkozó jogszabályoknak nyolcvan százalékban eleget tettek az október 31-i határidőig. Csak a csimpánzok és a tigris számára nem tudtak nagyobb, speciális kifutót építeni, ahhoz ugyanis százmillió forintra lett volna szükségük, amely nem állt rendelkezésükre.

A Mecseki Erdészeti Zrt. vezetői tavaly azzal az ötlettel keresték meg az önkormányzatot és az állatkert vezetőjét, hogy szívesen vennék, ha az intézmény a Mecsextrém park melletti tölgyerdőbe költözne. Az erről szóló döntés-előkészítő tanulmány alapján a helyszín alkalmas lenne az intézmény és a hozzá tartozó, Pécs belvárosában kialakított terrárium hosszú távú üzemeltetésére.

A kiszemelt terület könnyen megközelíthető, a létesítmény pedig a kalandparkkal egymást erősítve egyre több látogatónak nyújthatna izgalmas, érdekes, tartalmas szórakozást.

A költözés a környezetterhelés csökkentése miatt egyre sürgetőbb feladat. Az elmúlt évtizedben szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvízellátásában.

A vadaspark azóta arra törekszik, hogy a lehető legkisebb terheléssel működjön. Néhány kivételtől eltekintve megvált nagyvadjaitól és olyan kisebb testű, de érdekes fajok beszerzésén, cseréjén fáradozott, melyekkel továbbra is megőrizheti vonzerejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!