Közélet

2009.07.09. 11:49

Ezerfős tömeget vinne az utcára a Magyar Gárda Pécsen

Demonstrálnak a Magyar Gárda betiltása ellen a szervezet baranyai tagjai is: a pécsi Színház téren szombat délután kettőkor kezdődő tüntetésen ezer résztvevőre és szimpatizánra számítanak.

(bz)

Szimpátiatüntetést tartanak szombaton az országban több helyen a július 2-án jogerősen betiltott Magyar Gárda mellett és a július 4-i demonstrációt kísérő budapesti rendőri fellépés ellen Békéscsabán, valamint a fővárosi Szabadság téren 17 órától. Pécsett a Színház téren 14 órakor kezdődik a csütörtökön bejelentett demonstráció, amire 16 óráig kért engedélyt a rendőrségtől magánszemélyként Horváth Norbert Baranya megyei gárdakapitány. 

Horváth Norbert a mozgalommal szimpatizáló szervezetek képviselőivel és a civilekkel együtt körülbelül ezer résztvevőre számít. A Magyar Gárda tagjai fekete nadrágban és fehér ingben lesznek, csendes demonstrációra készülnek.

Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány közölte: a gyülekezési törvény hatálya alá eső szimpátiatüntetéssel kapcsolatban a rendőrség intézkedik az esemény szükséges biztosításáról. Ebbe nyilvánvalóan beleértendő az is, hogy fellépnek, amennyiben valaki megzavarja a közrendet és a köznyugalmat.

Városházi álláspont a tüntetéssel kapcsolatban

"Úgy véljük, hogy egy jogállamban a bíróság jogerős döntését illik és kötelező tudomásul venni, azok, akik nem ezt teszik, a jogállam alapjait sértik meg.

Ez a szimpátiatüntetés egy civil kezdeményezés, a rendőrségen múlik, hogy ezt engedélyezi-e vagy nem. Egyedül a rendőrség képes megítélni, hogy a megmozdulás jelenthet-e bármilyen veszélyt a pécsiekre, a pécsi polgárokra nézve.

Arra kérjük a rendőrséget, hogy tegyenek meg mindent, hogy a demonstráció a pécsi polgárokat ne zavarja, attrocitás, erőszak ne történhessen. Pécsnek és a pécsieknek nyugalomra és biztonságra van szüksége.

Polgármesteri Kabinet Iroda"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!