Közélet

2009.12.27. 11:30

Cementgyár, közterek, útfeljújítások - szavazzon az év építkezésére

EKF-szellemben megújuló közterek és parkok, rendbe rakott utak, városképi jelentőségű komplexumok - az év legjei közül olvasóink ezúttal 2009 legfontosabb építésére szavazhatnak.

NL (bama.hu)

Az év legjeit kiválasztani kötelező feladat a médiában. A bama.hu fordít a képleten, és nem megmondja a tutit, hanem napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2009-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint mi volt az év építkezése? A cikk melletti középső hasábban szavazzon!

Pécsi Corso

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Üzletház, hotel és irodák lesznek a komplexumban
[/caption]

2007 végén vált biztossá, hogy egy üzletházat, irodákat és szállodát tartalmazó komplexumot épít a Búza téren egy osztrák-spanyol befektetői konzorcium egy helyi ingatlanfejlesztő közreműködésével. A Corso építésének első éve nagyobbrészt a több mint tíz méter mély teremgarázs kialakításáról szólt, a hatalmas gödör azonban idén beépült, és a mellette épülő hotel elnyerte végleges formáját.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szerkeztekész a Corso hotel
[/caption]

Az üzletközpont építését a bérlők jelentkezésének függvényében folytatják, a hotel azonban a tervek szerint, 2010 tavaszán nyit.

Képgaléria a Corso hotel bokrétaavatójáról: http://www.bama.hu/galerialp/33847

Királyegyházi cementgyár

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Épül a gigantikus cementmű
[/caption]

Idén ért látványos szakaszába a 2008 szeptemberében indult építkezés Királyegyházán, ahol a tervek szerint 2010 második felére elkészül Európa legmodernebb cementgyára. Az épületek önmagukban is grandiózusak: klinkersiló 45, a cementsiló 56, a hőcserélő torony pedig 102 méter magas lesz végső állapotában. A teljes kapacitását elérő üzem 2011-től évi egymillió tonna cementet termel majd, egy közeli kőbánya vasúton szállított alapanyagának felhasználásával.

Galériánk az építkezésről: http://www.bama.hu/galerialp/22282

Pogányi négysávos út

Bár a pogányi repülőtér egyelőre nem sikertörténet, a megközelítési lehetőségein már nem múlik a folytatás: 1,1 milliárd forintos központi támogatásból négy sávra bővítették a Pécs déli kapuja és a reptér közti szakaszon az 58-as utat. A gyorsforgalmi út a reptértől függetlenül is kiemelten fontos a térségnek, mint az a használatba vett útról a közelmúltban tartott lakossági fórumon is elhangzott.

Megyeri tér

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Építkezés a Megyeri téren
[/caption]

A környék lakói körében felháborodást váltott ki a Megyeri téren júliusban megkezdett építkezés. Mint kiderült, a park egy részét még 1994-ben eladták, 2008-ban pedig új tulajdonoshoz került, aki társasház és mélygarázs építésébe kezdett. A tiltakozások nyomán rendőrségi nyomozás is indult, az engedélyezés körülményei pedig hosszas politikai vitát váltottak ki az MSZP és a Fidesz között.

Az építkezés jelenleg is zajlik, de a legutóbb hírek szerint a terület a Magasház tavasszal kezdődő felújításához kapcsolódóan egy mélygarázsnak fog helyet biztosítani.

Pécsi útfelújítások

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Munkagépek a Marx úton: nyáron szinte minden városrészben hasonló látvány fogadta a közlekedőket
[/caption]

Eredetileg ötmilliárd forintos kerettel indult az útfelújítási program, amely a leromlott állapotú közutak rendbe hozása mellett számos fejlesztést is betervezett. A Sopianae programba több csomópontok kialakítása és a gyalogosok védelmét szolgáló építések bekerültek, a rendelkezésre álló keretösszeg azonban többször módosult, lefelé.

A nyári útépítési hajrában észrevehető változások történtek: teljes hosszában megújult a Marx út, a Hársfa út, a Rákóczi út, az Építők útja és az Ybl Miklós utca. Új burkolatot kapott a Kórház téri csomópont, használhatóbb a Tüzér utcai felüljáró, és számos kisebb utca Patacstól a Havihegyen át Gyárvárosig. A munkálatok egy része télen is tart: a Felsővámház utcában a csatornaépítés után az út is megújul, a Búza térhez kapcsolódó szakaszon pedig körforgalom segíti majd a közlekedést. 

Megújuló közterek és parkok

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megújult számos közösségi terület Pécsen
[/caption]

Ha az útépítési dömping fontos volt idén, akkor többszörösen elmondható ez a kultúrfővárosi program egyik főelemének számító Közterek és parkok megújulása tervről. A város minden részén akadt olyan tér, amely EU-források felhasználásával visszakapta eredeti, közösségi funkcióját: a központban még zajlik a Széchenyi tér és a Kossuth tér új arculatának megformálása. Novemberben birtokba vehették a pécsiek a Diana teret, a Köztársaság teret, az Uránbányász teret a Szilárd Leó Parkkal, a Nevelési Központ környékét, a Móricz Zsigmond teret, valamint a Tettyei játszóteret és parkot. Decemberben újabb három terület megújulását ünnepelhettük: átadták a Rókus sétányt, a Kórház teret és Pécs-kelet központját vehették birtokba a város lakói. A program 2010 tavaszára ér véget: hátra van még az átadó ünnepség a Vasarely téren is (a Búza tér északi részén), a Panoráma sétányon (Tettye II. ütem, a havihegyi templom környéke), továbbá a 48-as térnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!