Közélet

2010.01.05. 10:35

Az év legjeiről szavaztak az olvasók

Áttekintettük az évet, az események fontossági rangsorolását azonban olvasóinkra bíztuk: ők szavazhattak arról, mik voltak 2009-ben a legjelentősebb baranyai hírek.

bama.hu

A karácsony előtt indított szavazásokon sorra kerültek az év legsúlyosabb természeti csapásai, a legfontosabb építkezések és bontások, a legfelháborítóbb közéleti botrányok, nagy sportsikerek és kudarcok, sikeres fesztiválok és kultesemények, végül pedig a legkomikusabb bűnesetek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bontásokról, természeti csapásokról, kulturális eseményekről is szavaztak olvasóink
[/caption]

A 2009-es hírek után elképzeltük: mi lenne, ha az ölünkbe pottyanna a 2010-es év időkapszulája, benne az év összefoglalójával. A fantázia négy nagy eseményt szült meg: megálmodtuk – és szavazásra bocsátottuk –, hogyan váltja le az eurót a forint, hogyan alakul tavasszal sikerkormány politikusok helyett szakértőkből, miként szórakoznak százezrek egy világsztárokat felvonultató EKF-bulin, és végül milyen sorsra jutnak a neten randalírozó kommentelők.

Olvasóink kedvence a világméretű EKF-siker lett: 38%-ot szerezett a szavazáson a pogányi házibuliból reptéri népünnepéllyé alakuló megakoncert, amely bekerülve a kultúrfővárosi programba egyebek közt a Rolling Stones és a U2 fellépésével zárul, többszázezres tömeg előtt.
Közel ennyien örültek (30%) a hozzáértőkből alakult kormány ábrándjának, amelyet úgy képzeltünk el, hogy áprilisra minden politikus visszavonul, majd tizenkét véletlenül összeverődő ember józan ésszel és becsületes munkával kirángatja az országot a válságból.

Hasonló csodát álmodtunk meg az eurót lenyomó forint hírével (ez 21%-ot ért el), amikor is a papír kétszázasok egy UV-fényben feltűnő Michael Jackson képmás miatt elképesztően keresetté válnak, az eurónál stabilabb valutához juttatva a zöld bankókat újra piacra dobó Magyarországot.

A megzabolázott netes ámokfutók ábrándja (amelyben többek közt értelmi szinthez kötik, hogy valaki használhat-e internetet) 11%-ot bűvölt el a bama.hu olvasói közül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Június 16-án diónyi jégdarabokkal és szélviharral csapott le az ítéletidő Pécsre. Ablakok törtek, redőnyök szakadtak, fák dőltek és víz lepte el a pincéket – mintegy egymilliárd forintos kárt okozva.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zrínyi Miklós, a szigetvári hős várkapitány történetére rockoperával emlékeztek szeptemberben, a stáblistán Feke Páltól Beleznay Endrén át Dévényi Ildikóig vagy Vermes Tímeáig szerepeltek a húzónevek.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az áprilisi Pécsi Egyetemi Napokat csak hajszállal megelőzve lett az év legnépszerűbb fesztiválja a Fishing on Orfű, ahol június közepén hat színpadon több mint hatvan zenekar szórakoztatta a közönséget.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Október 15-én közel fél mázsa robbanóanyag és több mint félezer gyutacs bevetésével tették a föld színével egyenlővé a Pécs hátárában álló szénosztályozót.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bama.hu olvasói szerint egyértelműen a kultúrfővárosi program keretében megújuló közterek és parkok voltak 2009 legfontosabb építkezései, melyek szinte minden városrészben hagytak maradandó nyomot.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Pécsi Közlekedési Zrt. buszmanőverével vívott harcot végül az az akció nyerte, melynek során biztonsági emberek tartották távol a Pécsi Vízmű székházától a munkahelyükre igyekvő cégvezetőket.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bár sok embernek az fájt a legjobban, hogy a PMFC nem jutott fel az első osztályba, a legtöbben mégis azt érezték az elmúlt év sportkudarcának, hogy a MiZo Pécs csak harmadik lett a bajnokságban.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sors Tamás paraúszó világversenyeken elért aranyérmeinek is sokan örültek, de a legtöbb szavazó szerint Rátgéber Lászlóé volt az év sportsikere azzal, hogy Euroligát nyert a Szpartak Moszkvával.
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elmúlt év balek bűnözőinek járó elismerést az önmagukat lebuktató körözött gyanúsítottak kapták. Egyikőjük konkrétan magához hívta
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!